Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христофор Колумб е испанец с еврейски произход, разкрива документален филм

13 октомври 2024, 11:08 часа • 933 прочитания

Вековната мистерия около националността на Христофор Колумб беше разкрита от учени в испански телевизионен документален филм след използване на ДНК анализ: По ДНК: Учени разкриват произхода на Христофор Колумб.

Изследователят от XV век е бил евреин и е от Испания според ДНК анализ – това става ясно от документалния филм „Колумб: Неговият истински произход“, излъчен по националната телевизия RTVE в събота, за да отбележи националния празник на Испания и пристигането на Колумб в Новия свят.

Изследователи, ръководени от съдебния експерт Мигел Лоренте, изследвали малки проби от останки, погребани в катедралата на Севиля, отдавна отбелязана от властите като последното място за почивка на Колумб, въпреки че има спорове. Екипът ги сравнял с тези на известни роднини и потомци на легендарния мореплавател, съобщава The Guardian.

Отдавна се спори за произхода и последното място за почивка на човека, която ръководи финансирани от Испания експедиции от края на XV век, отваряйки пътя за европейското завладяване на Америка.

10 неща, които не знаем за Христофор Колумб

Много историци поставят под въпрос традиционната теория, че Колумб е от Генуа, Северозападна Италия. Други теории варират между испански евреин, грък, баск или португалец.

Лоренте, който информира за изследването по-рано тази седмица, потвърди предишните теории, че останките в Севиля принадлежат на изследователя.

Гробницата на Колумб в катедралата на Севиля. Pom²; Miguel Ángel / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

„Беше възможно да се провери това с нови технологии, така че предишната частична теория, че останките от Севиля принадлежат на Христофор Колумб, беше окончателно потвърдена“, казва Лоренте.

Изследването на националността на известния мореплавател било усложнено от редица фактори, включително голямото количество данни, но „резултатът е почти абсолютно надежден“, добавя Лоренте.

Колумб умира на 55 години в северозападния испански град Валядолид през 1506 г., но желанието му е да бъде погребан на остров Еспаньола, който днес се споделя от Доминиканската република и Хаити.

Оправдан посмъртно: Колумб не е виновен за разпространението на сифилис в Европа

Останките му са пренесени там през 1542 г., след това са преместени в Куба през 1795 г. и след това, както дълго се смяташе в Испания – в Севиля през 1898 г.

През 1877 г. работници откриват оловен ковчег, заровен зад олтара в катедрала в Санто Доминго, столицата на Доминиканската република, съдържащ костни фрагменти, които според страната принадлежат на Колумб.

По думите на Лоренте и двете твърдения може да са верни, тъй като и на двете места костите са непълни.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес