Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Туск: Полша временно преустановява правото на убежище дори ако ЕС е недоволен

13 октомври 2024, 10:31 часа • 1290 прочитания

Полша временно ще преустанови правото на убежище като част от миграционната си политика за справяне с незаконната миграция, особено по границата с Беларус. Това съобщи министър-председателят Доналд Туск на конгреса на своята партия "Гражданска платформа" във Варшава в събота, 12 октомври.

Коментирайки нарастващия проблем с незаконната миграция на полско-беларуската граница, Туск заяви, че правителството "трябва да си възвърне 100% контрола върху това кой влиза и кой напуска Полша", цитира го TVP World.

По думите му правото на убежище е използвано от Русия и Беларус като инструмент на хибридната война. Варшава обвинява режима на Александър Лукашенко, че от 2021 г. си сътрудничи с руския диктатор Владимир Путин за организиране на миграционна криза на външната граница на ЕС.

Още: "Ако Русия нападне Литва, ще ударим Санкт Петербург": Предупреждение от полски генерал

Полша "няма да уважава и няма да прилага никакви европейски идеи или предложения на ЕС, ако сме сигурни, че те вредят на нашата сигурност", бе категоричен Туск.

Той описа миграцията като "абсолютно най-важния въпрос днес в Полша, Европа и света" и обвини предишното правителство, че е предизвикало "де факто вълна от нелегална миграция, която е заляла Полша".

Туск добави, че ще поиска от Брюксел признаване на миграционната политика на Варшава, дори ако "понесе удари за това". И допълни, че ще се противопостави твърдо на разпоредбите на Пакта за миграция и убежище на ЕС.

"Ние ще намалим незаконната миграция в Полша до минимум. Ще изкореним онези практики, които заобикаляха полските интереси и застрашаваха сигурността на полските граждани и на полската държава. И ще премахнем тези практики изцяло", каза още Туск.

Още: Сикорски: Полша е "конституционно задължена" да сваля руски ракети, но НАТО го забранява

Министърът на външните работи Радослав Сикорски от своя страна подчерта, че тази стъпка е суверенно решение на полската държава, което ще бъде "от полза за цяла Европа".

Полша има нужда от по-голяма армия, за да се подготви за война

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес