Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задължително трябва да почиствате езика си, казва експерт. Ето как и защо

12 октомври 2024, 08:00 часа • 1531 прочитания

Вашият лекар карал ли ви е да изплезете език и да кажете „ааа“? Докато личният лекар преглежда гърлото ви, той проверява и езика ви, което може да разкрие много за вашето здраве.

Лекарят ще търси промени в повърхността на езика или как се движи. Това може да показва проблеми в самата уста, както и състоянието на цялостното ви здраве и имунитет.

Как да премахнем най-бързо афта на езика

Но няма нужда да чакате посещение при лекаря. Почистването на езика ви два пъти на ден може да ви помогне да проверите как изглежда и се чувства той – и да подобрите дъха си.

Как изглежда здравият език?

Нашият език играе решаваща роля в храненето, говоренето и други жизненоважни функции. Това не е единичен мускул, а по-скоро мускулен орган, съставен от осем мускулни двойки, които му помагат да се движи.

Повърхността на езика е покрита с малки издатини, които могат да се видят и усетят, наречени папили, което му придава грапава повърхност.

Понякога те се бъркат с вкусови рецептори – не са. От вашите 200 000 – 300 000 папила само малка част съдържат вкусови рецептори. Възрастните имат до 10 000 вкусови рецептора и те са невидими с невъоръжено око, концентрирани главно на върха, отстрани и задната част на езика.

Здравият език е розов, въпреки че нюансът може да варира от човек на човек – от тъмно- до светлорозово. Малко количество бял налеп може да бъде нормално. Но значителни промени или обезцветяване може да показват заболяване или други проблеми.

Как да почистите езика си?

Почистването на езика отнема само около 10 – 15 секунди, но е добър начин да проверите здравето си и може лесно да се включи в рутината ви за миене на зъбите.

Можете да почистите езика си, като го изтъркате внимателно с обикновена четка за зъби. Това премахва всички остатъци от храна и помага за предотвратяване на натрупването на микроби върху грапавата текстурирана повърхност.

Или можете да използвате специален скрепер (стъргалка) за език. Тези извити инструменти са направени от метал или пластмаса и могат да се използват самостоятелно или заедно с четката за зъби.

Вашето обкръжение също ще ви благодари – почистването на езика може да помогне в борбата с неприятния дъх. Скреперите за език са особено ефективни при премахването на бактериите, които обикновено причиняват лош дъх, скрити в повърхността на езика.

Защо езикът изтръпва и как да се справим с това

Какво е това на езика ми?

И така, вие проверявате езика си по време на почистването си два пъти дневно и забелязвате нещо различно. Отбелязването на тези знаци е първата стъпка. Ако забележите някакви промени и те ви притесняват, трябва да се консултирате с вашия личен лекар.

Ето какво може би ви казва езикът ви.

Бял налеп

Появата на бял налеп върху повърхността на езика е една от най-честите промени при здрави хора. Това може да се случи, ако спрете да четкате или остъргвате езика дори за няколко дни.

В този случай остатъците от храна и микробите са се натрупали и са причинили плака. Нежното търкане или изстъргване ще премахне това покритие. Премахването на микробите намалява риска от хронични инфекции, които могат да се прехвърлят в други органи и да причинят сериозни заболявания.

Жълт налеп

Това може да означава орална млечница – гъбична инфекция. Оралната млечница е често срещана при възрастни хора, които приемат множество лекарства или имат диабет. Може също да засегне деца и млади хора след заболяване, поради временно потискане на имунната система или употреба на антибиотици.

Ако имате млечница в устната кухина, лекарят обикновено ще предпише курс от противогъбични лекарства.

Черно покритие

Пушенето или консумацията на много силно цветни храни и напитки – като чай и кафе или ястия с куркума – може да оцвети езика. Това е известно като черен космат език. Това не са косми, а свръхрастеж на бактерии, което може да показва лоша орална хигиена.

Розови петна

Розовите петна, заобиколени от бяла рамка, могат да направят езика ви да изглежда като карта – това се нарича географски език. Не е известно какво причинява това състояние, което обикновено не изисква лечение.

Откриха шести основен вкус - как го описват учените и как можем да го усетим

Болка и възпаление

Червен, възпален език може да означава редица проблеми, включително:

  • хранителни дефицити като фолиева киселина или витамин B12;
  • заболявания, включително пернициозна анемия, болест на Кавазаки и скарлатина;
  • възпаление, известно като глосит;
  • нараняване от горещи напитки или храна;
  • язви, включително рани и афти;
  • синдром на парене в устата.

Сухота

Много лекарства могат да причинят сухота в устата, наричана още ксеростомия. Те включват антидепресанти, антипсихотици, мускулни релаксанти, болкоуспокояващи, антихистамини и диуретици. Ако устата ви е много суха, може да боли.

Ами рак?

Бели или червени петна по езика, които не могат да бъдат изстъргани,  дълготрайни или нарастващи, трябва да бъдат проверени от стоматолог възможно най-скоро, както и безболезнените язви. Те са изложени на по-висок риск от превръщане в рак в сравнение с други части на устата.

Ракът на устната кухина има нисък процент на преживяемост поради късно откриване – и тези случаи нарастват. Така че проверката на езика за промени в цвета, структурата, възпалени петна или язви е от решаващо значение.

Дилип Шарма, професор и ръководител на дисциплината „Орално здраве“, Университет на Нюкасъл

Източник: The Conversation

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес