Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испания: "Не на оръжията за Израел". Франция привика израелския посланик

11 октомври 2024, 17:33 часа • 896 прочитания

В израелския кабинет пак няма да гледат с добро око на испанския премиер Педро Санчес, чиято страна през май призна Палестина за независима държава, а сега иска спиране на доставките на оръжия за израелската армия.

Още: Путин се срещна с иранския президент, Пезешкиан атакува ЕС и САЩ заради Близкия изток (ВИДЕО)

Санчес призова на 11 октомври международната общност да спре продажбата на оръжия на страната, която продължава военните си кампании срещу "Хамас" в Ивицата Газа и срещу "Хизбула" в Ливан. „В светлината на всичко, което се случва в Близкия изток, е спешно международната общност да спре износа на оръжия за израелското правителство“, каза той, говорейки след среща с папа Франциск в Рим.

Още: Гутереш: Трябва да се избегне разпалване на война в Ливан

Призивите на Санчес повтарят подобен апел, отправен от френския президент Еманюел Макрон и срещнал остра реакция от израелския премиер Бенямин Нетаняху. Германският канцлер Олаф Шолц обаче обеща тази седмица да изпрати още оръжия на израелското правителство. Най-големият доставчик на оръжия за Израел до момента са САЩ, следвани от Германия.

Още: Макрон призова да се спрат доставките на оръжие за Израел. Нетянаху: Какъв позор! (ВИДЕО)

„Позволете ми в този момент да разкритикувам и осъдя атаките, които израелските въоръжени сили извършват срещу мисията на ООН в Ливан“, добави Санчес, цитиран от Politico. Става въпрос за Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL), които в два поредни дни стават обект на нападения и общо до момента се твърди за четирима пострадали миротворци: Пак ранени миротворци в Ливан, чужденец загина в Израел от ракета на "Хизбула" (ВИДЕО).

През тази седмица Израел рани също индонезийски и шриланкийски войници от мирната мисия на ООН, разположена в Южен Ливан. В четвъртък министърът на отбраната на Италия Гуидо Кросето заяви, че това „може да представлява военно престъпление и представлява много сериозно нарушение на международното хуманитарно право“.

Снимка: Педро Санчес, Getty Images

Франция привика израелския посланик

Междувременно Франция привика израелския посланик именно заради обстрела по щаба на UNIFIL. Днес Силите на ООН за поддържане на мира в Ливан съобщиха дори, че булдозер на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) е преобърнал загражденията на позиция 1-31 на ООН близо до „Синята линия“ (демаркационната линия по границата) в Лабуне, а танкове са се придвижили в близост до позицията.

„Тези нападения представляват сериозни нарушения на международното право и трябва да бъдат прекратени незабавно. Израелските власти трябва да дадат обяснения“, заяви френското външно министерство, аргументирайки се за привикването на посланика.

Още: Войната е все по-жестока: Иран е заплашил Саудитска Арабия с удар по най-ценното ѝ

Франция има военно присъствие в Ливан от 1978 г. насам и разполага с около 700 военнослужещи в UNIFIL. Никой от нейните миротворци засега не е бил ранен.

От Париж смятат, че спешно е необходимо "прекратяване на военните действия и дипломатическо уреждане“.

Още: Израел е убил лидера на "Ислямски джихад", расте броят на жертвите от удара в Бейрут (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес