Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха доказателства за асирийска кампания срещу Юдея, довела до обсадата на Йерусалим

12 октомври 2024, 09:05 часа • 644 прочитания

Археолози отриха доказателства за асирийска военна кампания срещу Юдея, която е довела до обсадата на Йерусалим.

Кампанията е започнала през 701 г. пр.н.е., когато цар на Асирия е Сенахериб, а цар на Юдея е Езекия. Сенахериб започва кампанията, защото смята Езекия за васален цар, който трябва да се подчини на асирийците, но Езекия отказва и се разбунтува срещу него.

Асирийците завладяват голяма част от Юдея и обсаждат Йерусалим, но по неясни причини не успяват да превземат града. Еврейската Библия твърди, че „ангел Господен излезе, та порази сто осемдесет и пет хиляди души в асирийския стан; и когато станаха хора на сутринта, ето, всички ония бяха мъртви трупове.“ (4 Царе 19:35), докато асирийските записи твърдят, че Езекия е платил огромно количество данък, за да оставят асирийците Ерусалим, пише Live Science).

Археолози откриха следи от битката, поставила началото на края на Византия и възхода на Османската империя - при Манцикерт

Нови доказателства

В местноста Мордот Арнона в Йерусалим археолозите са открили административна сграда, която била използвана за данъци в древността. Сградата претърпяла редица промени през осми и седми век пр.н.е.

Археолозите открили, че през осми век пр.н.е. сградата е била използвана като център, който обработвал данъци за Езекия и съдържал буркани с надписи, че данъците са собственост на царя. „Това, което виждаме тук, е икономическият генератор на Юдейското царство“, казва Нерия Сапир, директор на разкопките на обекта, в преведено видео, публикувано от Израелския орган по антиките (IAA).

Сапир обяснява, че бурканите били изнесени в провинцията, където хората, вероятно собственици или държавни служители, са събирали данъци и ги плащали в селскостопански продукти, вероятно зехтин. Някои от дръжките на делвите съдържат имената на хора, вероятно тези, които са осигурили събирането на данъците и плащането им на царя.

Когато Сенахериб нахлува в Юдея, неговите сили разрушават тази сграда и я превръщат в купчина развалини. Големи камъни от основата на сградата били поставени върху развалините, което я направило по-видима за хората в околностите. Моментът на унищожаването и фактът, че основните камъни са били поставени отгоре, означава, че унищожаването вероятно е било умишлено.

„Ние тълкуваме тези драматични промени като действие на асирийското имперско правителство, целящо да предаде политико-дипломатическо послание на околния регион", обясняват директорите. "Преразглеждането на административната структура и нейните функции показва кой наистина управлява, като същевременно запазва ролята на Юдейското царство в икономиката на Асирийската империя“, казват директорите на разкопките Сапир, Натан Бен-Ари и Бенямин Сторчан.

Необичаен катаклизъм. Учени установиха причините за смъртта на града на библейския Голиат

Археолозите установили, че през седми век пр.н.е. сградата е преустроена и делвите отново са използвани за събиране на данъци. Но този път надписите върху делвите били различни, което показва, че хората не са плащали данък на Езекия, а по-скоро на царя на Асирия.

Това показва, че докато на Езекия е било позволено да остане цар на Юдея, асирийците са започнали да събират данъци от района около Йерусалим.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес