Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин се срещна с иранския президент, Пезешкиан атакува ЕС и САЩ заради Близкия изток (ВИДЕО)

11 октомври 2024, 14:31 часа • 972 прочитания

Руският диктатор Владимир Путин разговаря с иранския президент Масуд Пезешкиан в туркменистанската столица Ашхабад, където двамата участват във форума „Взаимовръзката между времената и цивилизациите - основа на мира и развитието“.

Руските информационни агенции съобщават, че лидерите на Русия и Иран са провели разговор в кулоарите на събитието. Те се срещат за първи път на регионален форум на върха. Преди това Кремъл съобщи, че ще обсъдят двустранните отношения, както и ситуацията в Близкия изток.

Още: Путин в Туркменистан: Не го арестуваха. Появи се с черна кола при закон само за бели (ВИДЕО)

От руска страна в преговорите с Иран участват помощникът на Путин Юрий Ушаков, заместник министър-председателят Алексей Оверчук, заместник-министърът на външните работи Михаил Галузин и пресаташето на Кремъл Дмитрий Песков.

Москва и Техеран са близки съюзници, като от началото на войната в Украйна засилиха сътрудничеството си, особено в доставките на оръжия. Иран снабдява Русия с ключовите дронове камикадзе "Шахед" и с други оръжейни доставки.

Путин: Русия и Иран имат сходни оценки на събитията

"Русия и Иран работят активно на международната арена и често имат сходни оценки на събитията", заяви издирваният от съда в Хага за отвличане на украински деца Владимир Путин пред иранския президент, цитиран от контролираната от Кремъл информационна агенция ТАСС.

Още: Мнозинството руснаци иска мир с Украйна, но путински мир (ОБЗОР - ВИДЕО)

Пезешкиан атакува Запада

Масуд Пезешкиан, който не е толкова яростно настроен срещу Запада, колкото аятоласите в Ислямската република и Иранската революционна гвардия, използва момента, за да отправи критики към САЩ и съюзниците им. "Страните от Европа и САЩ не желаят отношенията между държавите от Близкия изток да се развиват в спокойна атмосфера", каза той на срещата с Путин относно войната на Израел срещу "Хамас" и "Хизбула".

Снимка: Масуд Пезешкиан, Getty Images

Още: Иранският президент не е бил информиран за атаката на Иран: Има ли разкол във властта? (ВИДЕО)

Ситуацията в региона е станала критична поради факта, че Израел не признава „никаква международна правна и хуманитарна рамка“, допълни Пезешкиан.

Иранският президент преди това призова Израел да прекрати военните действия в Близкия изток. „Искам да кажа на Израел - спрете, спрете да убивате невинни хора, спрете да бомбардирате жилищни сгради, хора, които така или иначе нямат нищо. Израел е нарушил всички възможни и невъзможни международни споразумения. Той прави това, защото знае, че зад него стоят САЩ и ЕС“, заяви Пезешкиан в коментар за програмата “Москва. Кремъл. Путин“, фрагмент от който беше публикуван от пропагандиста Павел Зарубин в канала му в Telegram.

Още: Иран: Не търсим война, но ще отговорим силно, ако Израел отвърне на обстрела

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес