Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекуваме българите със същите медикаменти, с които е третиран Доналд Тръмп, твърди Ангел Кунчев

08 октомври 2020, 12:05 часа • 7487 прочитания

Тежко болните пациенти в България, заразени с коронавирус, се лекуват със същите медикаменти, с които е третиран и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Това твърдение изказа главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб.

Ремдесивир и дексаметазон е приемал Тръмп по време на лечението си стана ясно преди дни. Кунчев подчерта, че за нас е постижение, че всички пациенти във всички болници у нас се лекуват със същите вещества. Най-вече хората, които са в тежко състояние, приемат същите медикаменти.

Интересното е, че вчера излезе информация, според която страните в Европа са изправени пред недостиг на препарата ремдесивир. Причината за ситуацията е това, че много големи количества от лекарството, производство на компанията „Gilead", са продадени на американския пазар.

Миналия месец САЩ подписаха сделка с „Gilead“ за купуване на над 500 000 дози, което е по-голямата част от производството на компанията. За сравнение - през юли страните от ЕС и Великобритания (с общо население около 500 млн. души), осигуриха дози ремдесивир на 30 000 пациенти.

"Има недостиг на ремдесивир, обяви говорителят на нидерландското министерство на здравеопазването Мартин Янсен, като добави, че все пак там се надяват на нови доставки. "Поради нарастващия брой пациенти, приети в болници, търсенето на ремдесивир нараства драстично", каза още Янсен.

Полският му колега Адам Ниедзелски пък каза, че лекарството не се предлага в някои болници. Последната доставка на ремдeсивир за Полша е пристигнала миналия петък.

Доказано е, че антивирусният препарат ускорява възстановяването при най-тежките случаи на инфекция с коронавируса. Заедно с кортикостероида "дексаметазон те са единствените лекарства, одобрени в Европа за лечение на COVID-19. И двете се дават в момента на американския президент Доналд Тръмп, който се лекува и с експериментален коктейл от антитела.

В същото време президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обеща, че всеки американец ще получи същото лечение за новата коронавирусна инфекция, което е получил самият той. Той заяви това по време на послание, което публикува в Twitter.

Тръмп заяви, че е наредил в болниците да се изпращат лекарства, с които той е бил лекуван от коронавирус. При това лекарствата ще бъдат безплатни, подчерта президентът.

Той се върна към задълженията си в Белия дом, седмица след като даде положителен тест за COVID-19. Той беше лекуван миналата седмица с експериментална терапия от Regeneron Pharmaceuticals Inc. Тръмп вече няма симптоми и не е вдигал температура повече от 4 дни, съобщи лекарят му Шон Конли и допълни, че кръвните тестове в понеделник са установили антитела към COVID-19.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес