Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вендинг машините с лекарства да са в малките населени места: Депутати от ПП-ДБ и ИТН се обединиха

19 септември 2024, 08:28 часа • 464 прочитания

Основата на проблема е да се поставят вендинг машини с лекарства  там, където няма аптеки - в малките населени места. Около това се обидиниха депутатите от ПП-ДБ и ИТН и съответно председател и зам.-председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание - Александър Симидчиев и Андрей Чорбанов. 

Oще: "За" или "против" вендинг машините за лекарства: Мненията в парламента (ВИДЕО)

"За" или "против" автоматите за отпускане на лекарства

Чорбанов уточни пред bTV, че само помощник-фармацевт трябва да може да оперира с вендинг машината с лекарства, да ги зарежда, да следи за техния срок на годност, но важното уточнение за автоматите за медикаменти - лекарствата трябва да са без лекарско предписание. 

Александър Симидчиев заяви, че вендинг автоматите с лекарства трябва да се сложат там, където няма аптеки. Той също защити тезата, че вендинг машините за лекарства трябва да има в малките населени места и там, където гъстотата на населението предполага. 

Симидчиев добави, че има няколко възможни форми за разпространение на лекарства - с куриерски фирми и с дронове. Не става въпрос за екзотика, а всеки пациент, който има нужда от медикаменти, да си получат лекарствата, каза той. 

Още: "Прецедент с необратими последици": Фармацевтите скочиха на идеята за вендинг машините за лекарства на "Възраждане"

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес