Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Covid-19 завинаги ще бъде между нас, предупреди кардиолог

03 май 2020, 21:20 часа • 5524 прочитания

Едва ли ще има пълно справяне и прекратяване на коронавирус инфекцията на 100%. Бих казал, че ще продължи завинаги. Най-вероятно е, че този вирус ще остане между нас както е вирусът на СПИН-а, вирусът на ебола, или на Sars. Това заяви пред Нова телевизия националният консултант по кардиология проф. Иво Петров.

"Най-вероятно ще има намаляване и увеличаване на случаите в течение на годините, освен ако не се намери много ефикасна ваксина, което не е много вероятно", предвижда проф. Петров.

В момента се тествали над 20 ваксини срещу Covid-19, от които поне половината сигурно ще могат да се използват в бъдеще. Но те няма да са особено ефикасни, тъй като вирусът мутира.

"Коронавирусът е РНК-вирус, а тези вируси мутират сезонно. Това означава, че нито една ваксина няма да е сигурна завинаги – тя ще е ефикасна срещу сегашния щам, но не е и срещу мутиралия след няколко месеца. Но със сигурност ваксината ще предотврати катастрофалното нарастване на заболелите", смята още кардиологът.

Хората създават антитела срещу вируса, но всеки организъм изгражда различно силен имунитет срещу Covid-19. Проф. Петров разказа, че например в САЩ медицинските работници на първа линия в битката с вируса не са тествани. Ако са в добро състояние, им е разрешено да работят, тъй като здравната система не може са се лиши от тях.

"Те са на предния фронт, за да лекуват останалите. Отначало ми звучеше скандално и престъпно, но всъщност е много прагматично. Не е далеч от здравия разум", отбеляза проф. Петров.

Според него сърдечно-съдовите заболявания не са предпоставка за заразяване с коронавируса и затова хората с такива заболявания не трябва да бъдат поставяни под карантина. Когато някой има сърдечно-съдови проблеми, то трябва да отиде навреме в болница, тъй като здравето и животът му е под сериозен риск.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес