Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тази храна е задължителна за червата, яжте всеки ден по 2 порции

20 септември 2024, 12:35 часа

Тялото се нуждае от една до две порции ферментирали млечни храни на ден, за да са здрави червата и да функционират безпроблемно. Това дава възможност да се гарантира дневния прием на калций, бифидобактерии и лактобацили, съобщава диетологът д-р Жана Юрченко.

Ферментирали млечни храни за здрави черва

Размерът на една порция ферментирали млечни продукти е равен на чаша кефир, една опаковка извара не повече от 200 гр, две супени лъжици заквасена сметана.

„Само онези ферментирали млечни продукти, които не съдържат захар, имат положителен ефект върху червата“, подчертава диетологът Жана Юрченко.

Това е най-полезният плод за червата, той сваля кръвното и холестерола

"Здравето на чревната микрофлора, подобрено чрез консумацията им, засяга много аспекти на здравето, включително имунитет, податливост към ранно стареене и свързани с възрастта патологии, както и рак", допълва диетологът. По-специално, специалистът силно препоръчва ежедневнат консумация н кефир всеки ден.

"Оказва се, че кефирът се използва успешно в комплексното лечение на много патологии, което води до по-добри резултати при комплексна терапия. Особено добър показател се постига при пациенти с атеросклероза, астма, ревматоиден артрит, рак на гърдата, както и при хронични възпалителни процеси на храносмилателната, дихателната и пикочно-половата система", казва д-р Юрченко.

"Най-голямата полза от ферментиралите млечни продукти е, че те доставят аминокиселини и протеини. Това е особено важно за растящото и оздравяващо тяло. В сравнение с млякото, ферментиралите млечни продукти имат по-къси протеинови вериги, така че са по-лесни за смилане. Ако за човек е важно да получава протеини от тези продукти, тогава времето и честотата на консумация нямат значение. Също така няма значение кога ядете ферментирали млечни продукти, ако целта е да получите калций от тях, който укрепва костите", допълва експертът.

"За да нормализирате чревната микрофлора с помощта на ферментирали млечни продукти, трябва да ги консумирате в точното време. По-добре е бифидобактериите (пробиотиците), които влияят на този процес, да влизат в тялото на празен стомах - не по-малко от час и половина след хранене. В този случай употребата на ферментирал млечен продукт трябва да бъде продължителна, поне две седмици, за да се появи желаният ефект", казва още лекарят.

Диетологът съветва да се консумират средно по една-две чаши на ден кефир и около 100 грама извара. Той препоръчва да изберете средно съдържание на мазнини - около 2,5%.

Тези храни са най-големите врагове на червата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес