Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-добрата риба за щитовидната жлеза

20 септември 2024, 12:00 часа

Въпреки негативната си слава, риба тон се счита за най-добрата риба за щитовидната жлеза. Това споделя д-р Дмитрий Шевцов и допълва, че тази риба съдържа сравнително голямо количество протеин.

Най-полезната риба за щитовидната жлеза

"Освен това рибата тон съдържа калций, желязо, фосфор, селен, магнезий и цинк, които са важни за нормалното функциониране на имунната система. И благодарение на високата концентрация на йод, тази риба е полезна при намалена функция на щитовидната жлеза. Рибата тон е богата на витамини А и Е, така че се счита за ефективен антиоксидант. Неслучайно тази риба е включена в модните диети против стареене. Тази храна също е добър източник на витамини от група В, които са важни за здравето на нервната система и кожата", добавя експертът.

Каква риба трябва да ядете, ако искате да отслабнете?

Д-р Снежана Кавриго споделя колко често можете да ядете този продукт: "Той може да се консумира 2-3 пъти седмично. Средно един възрастен може да консумира 300 грама на седмица, а тийнейджърите могат да консумират около 150 грама. Като представител на семейството на скумрията тази риба може да натрупат живак. В тази връзка е необходимо да се ограничи консумацията на риба тон за бременни и кърмещи жени, деца, както и хора с бъбречни заболявания, уролитиаза, подагра, тъй като рибата тон съдържа пурини. Струва си да ограничите нейната консумация, ако имате високо кръвно налягане или сърдечно-съдови заболявания".

"В магазините тази риба се продава прясна, замразена и консервирана. Поради високото съдържание на мазнини прясната риба тон се разваля доста бързо, така че е по-добре да я приготвите в рамките на 12 часа след покупката", казва още експертът.

Други ползи от риба тон

Тя съдържа големи количества миоглобин, месото е богато на желязо и има червен цвят при разрязване. Поради това рибата тон се нарича "морско телешко" и "морско пиле".

Тя не отстъпва по параметри на телешкото. Също така е отличен източник на витамини А, D, С и група В, полиненаситени мазнини Омега-3 и Омега-6. Рибата тон съдържа много йод, калий и селен, казва гастроентерологът Олга Аришева.

Тази храна има благоприятен ефект върху нервната система, има благоприятен ефект върху мозъчната функция и предотвратява процесите на стареене, регулира кръвното налягане, повишава имунитета към различни заболявания и подобрява метаболизма в организма.

"Месото от риба тон има положителен ефект върху сърцето и кръвоносните съдове. То е полезно за храносмилателната система, укрепва костите и регулира кръвната захар", казва д-р Олга Аришева.

Лекар: Всеки трябва да яде тази риба, здравен съвет за деня, 11 септември

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес