Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвети от специалисти: Кога е най-доброто време да приемате добавката си с цинк

20 септември 2024, 12:30 часа

Ако установите, че приемате множество лекарства и витамини, може да е трудно да следите кога да приемате всяко от тях и колко често. Когато става дума за цинк, известен със своите имуностимулиращи свойства, хората се чудят дали има оптимално време за приемане на добавката.

И така, кога е най-доброто време за прием на цинк? Преди закуска? По време на хранене? Точно преди лягане? Ние имаме отговорите.

Още: Златните правила за силно и здраво тяло след 40-годишна възраст

Ползи от цинка

Цинкът е като герой от света на минералите, който помага за поддържането на здрава имунна система, казва Джаки Нюджънт, готвач и диетолог. „Необходим е и за производството на протеини и ДНК; уверете се, че вашите рани заздравяват; и поддържайте правилното функциониране на чувството си за вкус.“

Цинкът е минерал с антиоксидантни свойства, който може да помогне за здравето на имунната система и заздравяването на рани, да забави прогресирането на макулната дегенерация, да съкрати продължителността на обикновената настинка и да подобри симптомите на диарията, добавя Кери Ганс, регистриран диетолог.

Цинкът също така помага за производството на хемоглобин, което позволява на вашите червени кръвни клетки да пренасят кислород през тялото ви, казва Мелиса Прест, национален медиен говорител на Академията по хранене и диететика и член на Съвета за медицински преглед на превенцията в САЩ.

От колко цинк се нуждаете дневно

Според експерти средната възрастна жена се нуждае от 8 mg на ден, докато възрастните мъже трябва да се стремят да получават 11 mg на ден, казва Ганс.

Нуждите от цинк обаче ще се увеличат леко за жените по време на бременност и кърмене – 11 mg, ако са бременни или 12 mg, ако кърмят, „защото майчинството заслужава тази допълнителна подкрепа!“ казва Нюджънт.

Когато студеният сезон е в разгара си, много хора започват да приемат добавки с цинк като начин за предотвратяване на настинка, отбелязва Прест. „Изследванията показват, че приемането на таблетки с цинк през първите 24 часа от настинката и след това на всеки няколко часа през деня ще съкрати продължителността на настинката.“ Въпреки това, не продължавайте да приемате допълнително цинк, след като се почувствате по-добре - приемането на таблетки с цинк за повече от 6-8 седмици може да причини дефицит на мед, предупреждава Прест.

Храни, които съдържат цинк

Стридите са като кралска особа, когато става въпрос за цинк, тъй като съдържат повече от 250% от дневната стойност за цинк, казва Нюджънт. „Сготвените стриди съдържат голямо количество цинк с около 50 mg за 6 приготвени на пара“, обяснява Прест. Червеното месо е друг чудесен източник с около 6-8 mg, добавя Прест.

Ето още няколко храни, които съдържат цинк:

  • Домашни птици
  • Морски дарове (раци, скариди)
  • Боб
  • Бобови растения
  • Нахут
  • Шийтаке гъби
  • Ядки
  • Семена
  • Пълнозърнести храни
  • Подсилени зърнени култури
  • Млечни продукти

Кога е най-доброто време за прием на цинк

Ако имате нужда от добавки с цинк, усвояването е оптимално на празен стомах, казва Нюджънт. „Въпреки това, ако дразни или разстройва стомаха ви, вземете го заедно с храна или лека закуска“, предлага тя.

Цинкът също може да се усвои по-слабо, ако се приема с храни с високо съдържание на фибри като пълнозърнести храни и боб, така че не приемайте добавка с цинк с една от тези храни, препоръчва Прест.

Въпреки че няма конкретно време от деня, когато трябва да приемате добавка с цинк, цинкът взаимодейства с някои лекарства, предупреждава Прест. „Не приемайте добавки с цинк в рамките на няколко часа след антибиотици и пенициламин.“

Както при повечето добавки, най-доброто време за приемане на цинк е когато си спомните, казва Ганс.

Кой трябва да приема добавки с цинк

Дефицитът на цинк вероятно е рядък, тъй като нашата диета като цяло отговаря на изискванията за цинк, казва Прест. Като се има предвид това, „някои по-възрастни хора, тези над 50 години, може да имат намалена абсорбция на цинк или да приемат лекарства, които могат да попречат на абсорбцията на цинк“, обяснява тя. Мултивитаминно-минералната добавка с цинк би трябвало да може да помогне на тези хора да постигнат препоръчителния прием на цинк, казва Прест.

Недостигът на цинк е по-често срещан при лица, които са в напреднала възраст, бременни, кърмачки, злоупотребяват с алкохол или са вегани, добавя Ганс. Ако попадате в някоя от тези категории, консултирайте се с лекар или регистриран диетолог, преди да добавите нови добавки към вашата диета.

Какво да търсите в добавките с цинк

Преди да купите, не забравяйте да прегледате размера на порцията на добавката и количеството цинк в добавката, казва Прест. „Важно е да се ограничи цинкът както от добавките, така и от храната до не повече от 40 mg/ден, тъй като повече цинк може да попречи на усвояването на медта и да доведе до дефицит на мед“, обяснява тя.

Когато търсите добавка, потърсете реномирана марка, която провежда изследвания в подкрепа на своите хранителни претенции и е сертифицирана от трета страна, препоръчва Ганс. „Сертифицирането от трета страна може да гарантира на потребителя, че това, което пише на етикета на съставката, е в продукта, всъщност е така.“

Още: Най-добрите естествени средства за облекчаване на възпалено гърло и сезонни настинки

Хранителните добавки са продукти, предназначени да допълнят диетата. Те не са лекарства и не са предназначени за лечение, диагностика, смекчаване, предотвратяване или лечение на заболявания. Бъдете внимателни с приема на хранителни добавки, ако сте бременна или кърмите. Също така внимавайте с даването на добавки на дете, освен ако не е препоръчано от техния лекар.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес