Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е "добър" холестерол? И какви са най-добрите стойности на HDL в кръвта?

12 септември 2024, 10:07 часа

Лабораторният анализ на кръвта показва не само общия холестерол, но и липопротеините с ниска плътност (LDL), триглицеридите и липопротеините с висока плътност (HDL). И докато е добре нашите резултати да са ниски, ние искаме нашите липопротеини с висока плътност или HDL да са високи.

Вижте още: 7 неподозирани симптома, че имате заболяване на бъбреците

HDL холестеролът се счита за "добър" холестерол. Не запушва артериите, а ако е по-висок, рискът от сърдечно-съдови проблеми е по-малък.

Липопротеинът с ниска плътност или LDL се счита за "лош" холестерол, защото се натрупва в артериите и може да допринесе за по-висок риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Триглицеридите, друг вид мазнини в кръвта, са свързани с по-висок риск от инфаркт и инсулт, ако имаме нисък HDL или висок LDL.

Така че би било логично, за да защитим сърцето си, да искаме да увеличим нашия добър холестерол. Но изследванията, изследващи повишаването на HDL, досега не са показали последващо намаляване на сърдечните проблеми, а лекарствата, които повишават добрия холестерол, също не намаляват тези рискове.

Започвайки през 70-те години на миналия век, големи популационни проучвания показват, че хората, които имат много ниски нива на HDL холестерол, имат по-висок риск от сърдечен удар, казва д-р Ананд Рохатги, кардиолог и професор в UT Southwestern Medical Center.

Лабораторният анализ показва колко холестерол циркулира в кръвта. Добрият холестерол (HDL) трябва да е над 60, а "лошият" холестерол (LDL) трябва да е под 100. Общият резултат трябва да е под 200.

Това е „силен предиктор на риска“, добавя той, поради което ниският HDL го превърна в калкулатори за риск от сърдечни заболявания, които лекарите все още използват днес, но това не означава непременно лечение.

Експертите са съгласни, че връзката между по-високите нива на HDL и по-доброто здраве на сърцето е корелационна, а не причинно-следствена. "Когато са изследвани лекарства, които повишават HDL холестерола, това не е довело до намаляване на риска от сърдечни заболявания. Така че, от фармацевтична гледна точка, това не е цел на лечението - това е маркер за риск."

Вместо да се фиксираме върху който и да е аспект на холестерола, посочва лекарят, трябва да мислим за числата заедно, заедно с други рискови маркери за сърдечни проблеми като възраст, пол, кръвно налягане и диабет.

Въпреки това, някои навици в начина на живот повишават HDL, отбелязва д-р Рохатги. Медицината просто все още не знае какъв ефект всъщност има повишаването на HDL холестерола върху сърцето ни. Самите числа не са „кристална топка“, отбелязва кардиологът.

Следните навици са свързани с по-високи нива на HDL – както и други ползи за нашето сърце и цялостно здраве.

Спортувайте повече

Прекарването на по-голямата част от деня в седнало положение е свързано с редица здравословни проблеми, включително по-голяма вероятност от сърдечно-съдови заболявания. Доказано е, че повече упражнения повишават нивата на HDL и също така се свързват с по-голяма продължителност на живота и по-ниски нива на сърдечни заболявания.

Планирайте за около 30 минути на ден, пет дни в седмицата, казва д-р Мелиса Трейси, кардиолог и медицински директор на сърдечната рехабилитация в медицинския център на университета Ръш. Това може да бъде всяка форма на кардио – бързо ходене, игри с топка, танци, плуване, колоездене или нещо друго, което харесвате и към което се придържате – всичко, което ускорява пулса ни.

Можем дори да правим няколко сесии по 10 или 15 минути всеки ден, ако това се вписва по-добре в дневния ни график, казва лекарят.

Яжте полезни за сърцето ненаситени мазнини

„Храни, богати на полиненаситени и мононенаситени мазнини и антиоксиданти, могат да подобрят съотношението между HDL и LDL“, казва Джой М. Гелбман, доктор по медицина, кардиолог.

Предпочитайте опции като зехтин и мазна риба пред храни с по-високо съдържание на наситени мазнини, като червено месо, пълномаслени млечни продукти, пържени храни и печива.

По-здравословният избор на храна означава, че телата ни няма да съхраняват толкова много мазнини. Той ще използва запасите от мазнини за част от енергията, което от своя страна помага на телата ни да метаболизират по-добре холестерола, обяснява д-р Трейси. Това може да доведе до по-нисък LDL и по-висок HDL, тъй като HDL помага за транспортирането на LDL до черния дроб, където се обработва и екскретира, добавя проф. Рохатги.

Вижте още: Добавете тази храна към закуската си и ще получите енергия и стройна линия

Отървете се от излишните килограми

„Упражненията, загубата на тегло при тези с наднормено тегло и спирането на тютюнопушенето са ключови средства за оптимизиране на HDL“, казва д-р Гелбман. Ако сте с наднормено тегло, постигането на по-здравословно тегло може да намали триглицеридите и LDL и да повиши HDL.

Загубата на тегло не трябва да бъде драматична: хората, които са загубили само един до три процента от телесното си тегло, вече са имали по-добри нива на HDL от хората, които са загубили само един процент, установи проучването за затлъстяването и клиничната практика.

Докато намирате устойчив диетичен план, който да ви помогне да отслабнете и, което е по-важно, да го запазите, изследванията показват, че храните с по-високо съдържание на протеини и мазнини и по-ниско съдържание на въглехидрати може да имат най-голямо въздействие върху HDL.

Експертите все още не разбират напълно специфичните ползи за сърцето от по-високите нива на HDL.

„Той е сложен и динамичен и това го прави труден за изучаване и труден за определяне“, каза проф. Д-р Рохатги. Но здравословните за сърцето навици имат допълнителни предимства, независимо от ефекта им върху нашия холестерол, като по-дълъг живот, подобрена сърдечно-съдова форма и по-нисък риск от сърдечни заболявания.

 

 

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес