Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този необичаен симптом издава висока кръвна захар

19 септември 2024, 12:28 часа

Сърбежът в гениталната област и честите урологични проблеми могат да показват повишени нива на кръвната захар, каза ендокринологът от Европейския медицински център Елена Островская.

Необичаен симптом на висока кръвна захар

Д-р Островская отбелязва, че много жени се обръщат към гинеколозите с оплаквания от сърбеж и секреция, без да подозират, че тези симптоми могат да бъдат свързани с хипергликемия. При мъжете високата кръвна захар също често причинява урологични заболявания, свързани с възпалителни процеси. Повишените концентрации на захар в урината създават благоприятна среда за размножаване на бактерии, което влошава проблемите.

Лекар: Това е най-добрата храна за дебелото черво, захарта и холестерола 

Освен това лекарят предупреждава, че повишените нива на глюкоза влияят негативно на кръвоносните съдове на ретината, сърцето, бъбреците и долните крайници и пренебрегването на проблема може да доведе до сериозни последици за организма, като загуба на еластичност на съдовете и влошаване на кръвоснабдяването към тъканите.

Захарният диабет е хормонално заболяване, при което панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или неговото взаимодействие с клетките на тялото е нарушено. В резултат на това се развива стабилно повишаване на кръвната захар (хипергликемия).

Днес захарният диабет е сериозен медицински и социален проблем на обществото, тъй като заболяването е причина за преждевременна смърт и значителни здравословни проблеми – ампутация на крайници, бъбречна недостатъчност, намаление или загуба на зрение и др. Лекарят напомня колко е важно да се следи благосъстоянието. Това е ключът към дълголетието и доброто здраве.

Специалистът посочва 10 признака за повишено ниво на кръвната захар:

  • Умората е признак на много заболявания, често показва и повишено ниво на кръвната захар;
  • Често уриниране. Ако кръвната захар е повишена, бъбреците работят по-активно, което провокира чести посещения на тоалетната;
  • Жажда. Поради повишеното ниво на захар в кръвта, бъбреците започват да работят по-активно, като отнемат вода от тялото. Когато започнете да се измъчвате от жажда над нормата, това може да е алармиращ знак за диабет;
  • Главоболието е неспецифичен симптом, който при наличие на други може да показва повишаване на кръвната захар;
  • Зрителни увреждания;
  • Чести инфекции. Хипергликемията може да отслаби имунитета. Поради това инфекциите стават по-чести и продължават по-дълго;
  • Влошаване на състоянието на зъбите. Когато в слюнката има твърде много захар, вредните бактерии в устата се „размножават” по-активно, образуват зъбна плака и причиняват кариеси, заболявания на венците, неприятна миризма и др.;
  • Гадене, повръщане, загуба на съзнание - тези симптоми са доста редки и често показват повишаване на нивото на глюкозата в кръвта.

Ако сте забелязали поне някои от посочените симптоми, трябва да се консултирате с лекар, съветва още експертът.

Лекар: Яжте мед само така, за да не вдига кръвната захар

Важно: Статията не замествз балансиранотпо хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес