Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Защо хроничната болка се влошава през деня

19 септември 2024, 13:28 часа

Болките в главата, крайниците или цялото тяло са познати на всеки. Те могат да се появят внезапно или след различни телесни травми. Независимо от техния произход, друга истина е засилването на болката в определени часове от деня.

Още: Лекар: Как да изберете най-добрите хранителни добавки за жени

Въпреки че изглежда като нещо, което се случва само в ума ни, според експерти това е реално състояние, което тялото развива. В тази статия ви разкриваме защо хроничната болка се влошава в определени часове от деня.

Защо болките се увеличават

Болката не се усеща само по време на нараняване, тя може да стане хронична и много досадна за всеки. Много изследвания по тази тема показват, че интензивността на болката се увеличава и намалява през 24 часа. Това е така, защото тялото следва цикъл, който през деня и нощта има тенденция да влошава болката.

Основно това се случва, защото влакната и невроните имат вътрешен часовник, който решава кога рецепторите за болка са най-активни. Според лекарите определени часове се характеризират с различни болки и заболявания. Всичко това дава сигнали и говори много за здравето на организма.

Болка сутрин

Ако веднага щом се събудите сутрин почувствате главоболие, болка в крайниците или цялото тяло, може да страдате от някакво заболяване. Тук се включват възпалителни заболявания, включително мигрена, ревматоиден артрит или всякакви проблеми със зъбите.

Болка вечер

Хората, които изпитват болка по време на вечеря, най-вероятно страдат от заболявания, които започват от невропатични проблеми, диабет или проблеми с нервите на крайниците.

Как можете да предотвратите хронична болка

Ако изпитвате постоянна болка, лекарите съветват да я лекувате с компреси. Независимо дали са студени или топли, просто ги поставете върху мястото, където изпитвате болка и ще почувствате облекчение след няколко минути.

Още: Хронична умора: Как да я разпознаем и да се борим с нея

При хронични състояния, консултацията със специалист е задължителна, за да откриете причината за болката и да ви бъде назначено адекватно лечение.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес