Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на тиквичките за богата реколта - ето как се прави

24 април 2024, 06:35 часа

За да растат добре тиквичките и да дадат добра реколта, трябва да се спазват няколко правила при отглеждането им. Изберете сортове с дълъг период на плододаване, отстранете старите и болни листа, третирайте срещу болести, подхранвайте през целия период на плододаване и мулчирайте почвата.

Зеленчуците обичат не само честото поливане, но и правилното торене, което е особено важно в периода на плододаване. За целта се използват следните съставки мая, оборски тор, урея, пепел, коприва.

Торене на тиквичките

За целта опитните градинари често използват мая - тази съставка повишава активността на почвените микроорганизми. За разтвора трябва да разредите 100 грама мая в 1 литър топла вода, да добавите 1 супена лъжица захар и да оставите за 3 часа на топло място. Една чаша течност се разтваря в 10 литра вода - по 5 литра от нея се използва за поливане на всеки храст.

Най-добрите сортове тиквички са тези

Когато дрождите попаднат в почвата, те стимулират разграждането на органичните вещества. В резултат на това азотът, фосфорът и калият бързо се абсорбират от корените на растенията и тиквичките растат бързо. Но не забравяйте, че поливането с разтвор на дрожди трябва да се редува с подхранване с калий. Тези торове се прилагат върху топла почва, богата на органични вещества.

Запарка от коприва - тази инфузия е добра калиева добавка. Напълнете 1/3 от кофа с коприва и я покрийте с вода. Разбърквайте съдържанието от време на време и след 2 седмици инфузията ще бъде готова. Разредете 1 л запарка в 10 л вода и полейте тиквичките.

Инфузията от оборски тор също е добър вариант за торене на тази градинска култура. Залейте една част кравешки тор с 5 части вода и оставете течността да се кисне 2 седмици, като разбърквате от време на време. За поливане на тиквички вземете 1 литър от течността и я разредете в 10 литра вода.

Дървесна пепел - този минерален тор деоксидира, обогатява и подобрява структурата на почвата. В пепелта има 30 минерала, които са важни за растенията. Разредете чаша пепел в 10 литра вода и вода. Използвайте по 5 литра от този разтвор за поливане на всеки храст. И поръсете суха пресята пепел върху листата и земята под храстите. Поръсването на тиквички с пепел ще помогне да ги предпазите от често срещани заболявания.

Друг тор, който ще помогне на тиквичките да развият нови листа, които са важни за храстите, е уреята. За кореново и листно подхранване 10 грама от него се разреждат в 10 литра вода.

Поливане на тиквички - как е правилно да се прави

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес