Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският пробив в Курска област е спрян, до вечерта ги избивахме: Украински военен

12 октомври 2024, 13:47 часа • 3369 прочитания

Украинските сили са възстановили част от позициите си в руската Курска област и ситуацията за момента е стабилизирана, свидетелства боец от украинската армия, след като по-рано излезе информация, че руснаците са направили пробив в този район.

"Ситуацията с пробива в района на Курск, който се случи в местата, които превзехме през август, засега е стабилизирана. Невероятен брой руски затворници [изпратени да воюват] бяха унищожени. Някои групи обкръжихме, след което ги доубивахме и вземахме в плен, мнозина бяха убити, когато ги ударихме отстрани", пише военният в своя телеграм канал "Бамутский Балу" на 12 октомври.

Той добавя, че не може да предостави информация за всички позиции.

Още: Единствената ядрено-червена линия за Путин – да не почне да губи в Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО)

"Не мога да потвърдя за геройствата, които се разпространиха в интернет за отблъскване на всички позиции наведнъж, защото до вечерта ги убивахме и пленявахме. Може да са били възстановени някои позиции, които са им били възложени като задача, но за това аз не зная. Разбира се, ние възстановихме много удобни позиции, но все още не всички, удряме по тези, които пробиха, и им отрязваме подкрепленията", пише той.

Забавяне на информацията заради липса на Starlink и интернет

Липсата на повече информация, която да може да бъде споделена от конкретни бойци, се дължи на факта, че в Курска област положението с комуникациите е много влошено, поясни и украинският журналист Михаил Жирохов в свое интервю, цитирано от "Главред".

"Общувам и с военните, които се сражават там. И знам, че много трудно се предава информация оттам, защото Starlink не работи добре и няма достъп до интернет. По правило информацията се предава със закъснение от поне един ден", отбеляза Жирохов. 

Още: Нови атаки с дронове срещу руски петролни мощности (ВИДЕО)

От своя страна украинският Генерален щаб в сутрешния си доклад от 12 октомври съобщи, че операцията в Курска област продължава. Руската авиация продължава да атакува своите си села и градове. "През изминалото денонощие руските самолети са нанесли 18 въздушни удара с 23 щурмови самолета на собствена територия", отбелязват от украинския щаб.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес