Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски след европейската си обиколка: Задачата ни е справедлив мир за Украйна и Европа (ВИДЕО)

12 октомври 2024, 17:02 часа • 1484 прочитания

Отбранителни пакети за защита, системи за противовъздушна отбрана и инвестиции в производството на дронове и други оръжия в Украйна – това са резултатите от нашите посещения в Лондон, Париж, Рим и Берлин. Това написа в платформата X (бивш Twitter) президентът на Украйна Володимир Зеленски след своята европейска обиколка. 

Украинският президент започна своята европейска обиколка след отлагането на срещата на върха в Рамщайн. Зеленски проведе среща на върха на етапи, като програмата му включваше четири столици за 48 часа.

Например Германия ще предостави пакети от помощи в размер на 1,4 милиарда евро за отбрана на Украйна до края на годината и още 4 милиарда през 2025 г. Той ще включва системи за противовъздушна отбрана IRIS-T и Skynex, зенитни установки Gepard, самоходни артилерийски установки, бронирани машини, бойни дронове, радари и боеприпаси. ОЩЕ: Италия ще бъде домакин на конференция за възстановяване на Украйна през юли (ВИДЕО)

Западните оръжия срещу Русия

По време на срещите Зеленски повдигна и въпроса дали може да се ползва западно оръжие с далечен обсег по цели на територията на Русия. По темата мнение изрази генералният секретар на НАТО Марк Рюте, който смята, че Алиансът има всички основания да ги разреши. ОЩЕ: Рюте за удари на Украйна дълбоко в Русия: Има всички правни основания да ги разрешим

Планът за победа

Зеленски е представил и подробностите на Плана за победа на партньорите на Украйна. "Сега ще работим на екипно ниво, за да увеличим максимално усилията си както на фронтовата линия, така и чрез дипломация.

"Нашата обща задача е да доближим справедливия мир – за Украйна и цяла Европа", заяви още Зеленски. 

Киев разработи план за победа, който предвижда редица стъпки от страна на партньорските държави, за да се гарантира, че Украйна има силна позиция по време на всякакви преговори с Руската федерация, включително на предстоящата среща на върха за мира, допълва РБК - Украйна. 

В края на септември Зеленски представи плана за победа на американския лидер Джо Байдън и кандидатите за президент на САЩ Камала Харис и Доналд Тръмп. ОЩЕ: Зеленски пристигна в Лондон за среща със Стармър и Рюте (ВИДЕО) 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес