Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главният прокурор на Украйна подаде оставка заради "срамни факти и злоупотреби"

22 октомври 2024, 18:03 часа • 1354 прочитания

Главният прокурор на Украйна Андрий Костин подаде оставка на 22 октомври на фона на съобщения за незаконно получаване на статут на инвалидност от страна на прокурори.

"Срамни факти"

Оставката на Костин идва след заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана, ръководено от президента Володимир Зеленски. По време на заседанието е била обсъдена „неморалната ситуация“ с фалшивите инвалидизации на прокурорите и според Костин са били разкрити „много срамни факти на злоупотреби“.

„Благодарен съм на президента на Украйна и на Върховната рада на Украйна за оказаното доверие. Но в тази ситуация смятам, че е правилно да подам оставка от поста главен прокурор“, заяви Костин, цитиран от Kyiv Independent.

Кой е Костин - четете тук: Новият главен прокурор на Украйна - верен на Зеленски, но критикуван в саботаж на съдебната реформа.

Предисторията

На 4 октомври Държавното бюро за разследване съобщи, че ръководителката на регионалния център за медицинска и социална експертиза в Хмелницки - Тетяна Крупа, и нейният син, който заемал ръководна длъжност в пенсионния фонд в Хмелницки, са уличени в незаконно обогатяване. По време на претърсванията е установено, че те разполагат с почти 6 млн. долара само в брой. По-специално, само в кабинета на ръководителката са открити 100 хил. долара.

По-късно се появи информация, че около 50 прокурори от Хмелницка област са получили статут на инвалиди. Медиите съобщиха за участието на Крупа в схемата, припомня УНИАН.

Умеров и Буданов запазват постовете си

Зеленски отхвърли слуховете за смяна на ключови служители в областта на отбраната. Той потвърди, че няма планове за отстраняване на началника на отбранителното разузнаване Кирило Буданов или на министъра на отбраната Рустем Умеров.

„Не планирам да сменям Буданов, а с Умеров не е възниквал такъв въпрос“, уточни Зеленски по време на среща с медиите, цитиран от РБК-Украйна.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес