Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проруската партия начело на Грузия плаши предизборно: Опозицията щяла да доведе война като в Украйна

22 октомври 2024, 17:08 часа • 799 прочитания

В навечерието на предстоящите парламентарни избори в Грузия на 26 октомври управляващата партия „Грузинска мечта“ и нейните лидери отново започнаха да сплашват гражданите с „втори фронт“ и с внушението, че опозицията иска да докара в страната същата война, която в момента се води в Украйна.

В рядка телевизионна изява Бидзина Иванишвили - олигарх, бивш премиер и почетен председател на проруската партия „Грузинска мечта“ - разговаря с журналистката Магда Анакашвили, която му зададе доста удобни въпроси. Предварително записаното интервю с продължителност около час и половина беше излъчено по проправителствения ТВ канал „Имеди“ само пет дни преди изборите: ЕС спря евроинтеграцията на Грузия дни преди най-важните избори в страната.

Рисковете пред Грузия според Иванишвили

Иванишвили припомни срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. и обвини „истинските ръководители“ на Алианса, които „не са страни членки“, че са отказали на Грузия и Украйна членство в отбранителния съюз. Това не се е случило заради опозицията на една или две страни срещу кандидатурата на Тбилиси, смята той. Причината според него е, че „те са знаели“ и уж са планирали „откриването на втория фронт“ още тогава.

Иванишвили говори и за войната в Украйна - заяви, че въвличането на Грузия в нея е било планирано именно през 2008 г. и това била причината страната да не бъде приета в НАТО. „На този фон (бившият президент Михаил) Саакашвили ни даде добра репетиция и ни въвлече в първата война през 2008 г.“, каза той за Руско-грузинската война в Южна Осетия, след която Москва откъсна части от Грузия.

Още: "Съдбата на Грузия виси на косъм": Десетки хиляди излязоха на шествие в Тбилиси (ВИДЕО)

"След това те искаха да открият втори фронт в Грузия (срещу Русия) във войната в Украйна", твърди проруският олигарх зад "Грузинска мечта".

Снимка: Getty Images

Иванишвили дори свърза оставката на бившия премиер Гиорги Гахария с наратива за „втория фронт“, като отбеляза, че оставката е съвпаднала с началото на войната в Украйна и е била направена, „за да се събори правителството на „Грузинска мечта“ и да дойдат на власт онези сили, които веднага ще въвлекат Грузия във война“. Той добави: „Тези опити продължават и днес (...) това е основният опит, за който обществото трябва да внимава".

„Трябва да внимаваме да не направим грешна стъпка, в противен случай може да се стигне до необратима катастрофа“, каза той относно ситуацията в Близкия изток, цитиран от Civil Georgia.

Още: Глобяват грузински телевизии, отказали реклами с кадри от войната в Украйна

Същата реторика като на руското МВнР

На 17 октомври говорителката на руското външно министерство Мария Захарова потвърди готовността на Москва да помогне на Грузия да „нормализира отношенията“ с окупираните от Русия Абхазия и Южна Осетия. Тя също така говори за опитите на Запада да открие „втори фронт“ в Грузия.

Изборите в Грузия

"Грузинска мечта" отдалечи страната от Европейския съюз, като ЕС официално спря процеса на присъединяване, който беше стигнал до статут на Тбилиси "кандидат за членство". Причината е, че формацията прие спорния проруски закон за чуждестранните агенти, а по-късно - пакет от анти-ЛГБТ закони.

Още: Въпреки несъгласието на президента Грузия прие закона, ограничаващ правата на ЛГБТИ

На 26 октомври, ден преди провеждането на предсрочните парламентарни избори в България, в Грузия също ще има вот за ново Народно събрание. Всяка партия, която премине 5-процентовата бариера, влиза в 150-членния парламент. В момента "Грузинска мечта" с лидер Иракли Кобахидзе държи 90 места.

Въпреки че управляващата от 2012 г. партия остава най-популярна, тя загуби позиции след изборите през 2020 г. Най-голямата опозиционна партия „Обединено национално движение“ претърпя вътрешно разделение и разцепление заради ролята на бизнесмена в сянка Давид Кезерашвили, който наскоро беше замесен в скандал заради предполагаемо управление на измамни колцентрове в Европа. Въпреки че идеята за единен опозиционен фронт се провали, няколко опозиционни партии успяха да създадат неформални коалиции, за да водят съвместни листи на изборите: "Единство - Национално движение", "Силна Грузия" и "Коалиция за промяна". "Обединено национално движение" също е сред тях.

Мнозинството от опозиционните партии подписаха Грузинската харта, в която се съгласиха, наред с други неща, да не си сътрудничат с „Грузинска мечта“ за съставяне на коалиционно правителство.

Още: Европейски министри: Грузия да гарантира честни и свободни избори

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес