Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зачестява ли сексуалният тормоз над деца в интернет? Анализ на експерта Антоанета Василева (ВИДЕО)

22 октомври 2024, 19:30 часа • 735 прочитания

Точно 293 312 сигнала за онлайн злоупотреби над деца е обработил Националният център за безопасен интернет за периода януари-септември 2024 г. Сред сигналите на Горещата линия са такива за разпространение на снимки и видеа със сексуално съдържание с деца, сексуално изнудване и експлоатация.

При всички сигнали 99% са за престъпления спрямо момичета и 1% - спрямо момчета. Най-потърпевши са деца на възраст 10-14 години. От тези близо 300 хиляди сигнала, над 45 000 са постъпили от чуждестранни партньори - членове на международната мрежа INHOPE през системата ICCAM.

От тях 41 190 сигнала Центърът за безопасен интернет е изпратил към дирекция “Киберпрестъпност” на ГДБОП като потвърдени за незаконно съдържание, хоствано в България. 

Над 248 500 са сигналите, подадени от нашия Център за безопасен интернет към международната INHOPE. 

Данните бяха представени на пресконференция, организирана от Националния център за безопасен интернет (НЦБИ - safenet.bg), Асоциация “Родители”, Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) и Национална мрежа за децата (НМД).

Източник: Pixabay

Мерки по превенция започват още от тази есен. Те ще се изпълняват от организациите в консорцициума зад safenet.bg по проект “Дигитални деца”. Центърът и Асоциация “Родители” ще засилят обучителните си дейности по дигитално-медийната грамотност в страната, насочени към ученици, родители и учители.

Цел в следващите месеци са над 120 обучения, информационни срещи и кампании в страната и над 5000 подкрепени деца и родители със знания и умения за действие при онлайн насилие или злоупотреба. С фокус деца и семейства от уязвими групи ще работи екипът на БАСП. Узявимите общности са сред най-рисковите, смятат от организацията, защото нямат достатъчно умения и познания за онлайн средата, трудно разпознават фалшивите новини, често споделят лична информация, без да разбират рисковете и възможните негативни последствия и са податливи на злоупотреби, дезинформация, кибертормоз и експлоатация. Ограничените цифрови познания на родителите възпрепятстват способността им да помагат и да насочват децата си в онлайн пространството.

На какво се дължат повишените сигнали и как ще се осъществява превенцията на онлайн престъпления, разказа координаторът на Центъра за безопасен интернет Антоанета Василева в предаването "Студио Actualno". 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес