Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Дупката" от 18 млрд. лв. в бюджета е имагинерна: Анализ на Левон Хампарцумян (ВИДЕО)

22 октомври 2024, 15:00 часа • 2357 прочитания

"Към еврозоната вървим страшно бавно, но независимо от всички външни и вътрешни фактори, които говорят за нестабилност, българската икономика продължава да се държи добре". Така банкерът и бивш зам.-министър на икономиката Левон Хампарцумян коментира новината, че кредитната агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута "BBB" с положителна перспектива.

В Студио Actualno той каза, че предприемчивите хора в България "влизат в пазарните ниши, генерират богатство, дават заплати на хората и това ни държи над водата - независимо от политическите неблагополучия".

Още: След изборите данъците ще се вдигнат неизбежно: Говори макроикономистът Любомир Дацов (ВИДЕО)

18-те милиарда: има ли такава дупка?

Относно темата за "дупка" в бюджета от 18 милиарда лева, създадена от различни политически тълкувания на думи на служебния финансов министър Людмила Петкова, Хампарцумян обясни, че тази дупка не е реална. "Това, което е направила министър (Петкова), е да събере всички заявки за харчене догодина, да тегли чертата и да каже: "Вижте, за това, което вие сте заявили, че искате от мен, няма да ми достигнат 18 милиарда. Това ще влезе в Министерски съвет, ще претърпи някакви преработки, после ще отиде в парламента, но във всички случаи тези 18 милиарда са една много условна цифра, която всеки в една предизборна ситуация може да използва в една или друга посока. Те са имагинерни, базирани на мечтите и желанията на различните потребители на бюджетните пари", каза банкерът.

Още: Петър Ганев: Ще влезем в еврозоната честно, защото няма кой даже да направи шашма

Инвестициите в корпоративния вот

Хампарцумян е на мнение, че в България "някой е създал една сенчеста машина, която управлява държавата. Джуджета, прокурори... Това обаче е много скъпа машина и тя е в състояние да плати на достатъчно много хора, че да си осигури достъп до публичните пари, за да се издържа, защото тя не се издържа с икономически резултати. Статуквото, ако му отрежеш кислорода от държавните пари, ще умре от глад", смята той.

Гледайте целия анализ на Левон Хампарцумян във видеото.

Водещ: Мирослав Димитров

Още: Всеки в последните 30 г., който се е опитвал да се позиционира като главен олигарх на Републиката, е свършвал зле

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес