Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Северна Корея може да помогне на Русия и с военни пилоти

22 октомври 2024, 20:28 часа • 972 прочитания

Освен войници и то от различни родове войски, Северна Корея се готви да помага на Русия във войната ѝ с Украйна и с военни пилоти. Това твърди южнокорейски правителствен източник.

В материал на Newsweek се уточнява, че пред южнокорейската телевизия Chosun правителствен източник от Сеул е казал, че КНДР е пратил севернокорейски военни пилоти във Владивосток през септември. Възможно е да става въпрос за обучителен процес на военна летателна техника, която Русия предоставя на Северна Корея. Възможно е обаче и Москва да е поискала помощ – защото военните пилоти са ценна стока, а Руската федерация понесе болезнени загуби и в това отношение: Отговор срещу севернокорейците: Литовският външен министър иска европейски военни в Украйна

Според статистиката на платформата Oryx, която документира загуби на военна техника от руска и украинска страна във войната в Украйна, от началото на пълномащабните военни действия (24.02.22) Русия е изгубила 129 военни самолета, като 114 са унищожени, останалите 15 са сериозно повредени. Най-големи са загубите на щурмовата авиация – 34 изтребител-бомбардировача Су-34, също толкова са загубените едноместни изтребители за поддръжка на пехотата Су-25. Oryx документира загуба само на база снимки/видеокадри и точна геолокализация (координати) на мястото, където са заснети кадрите.

Още: Сестрата на Ким Чен Ун нарече Сеул и Киев "лоши кучета" на Запада, заплаши с ядрено оръжие

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес