Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти обсъдиха в Русе мерки за справяне със зависимостите на учениците

22 октомври 2024, 19:01 часа • 373 прочитания

Областна среща за предотвратяване разпространението и употребата на наркотични вещества в училищата се състоя днес в зала „Свети Георги“ в Община Русе. В нея участваха експерти от регионалните управления на образованието и представители на превантивно-информационните центрове по наркотични вещества от областите Русе, Разград, Габрово, Велико Търново и Силистра. Срещата беше организирана от Регионалното управление на образованието в Русе и фондация „За един чист живот“.

Събитието откри областният управител Драгомир Драганов. Кметът на Община Русе Пенчо Милков участва заедно със заместниците си Димитър Недев и Енчо Енчев. Той предупреди, че наркотиците стават все по-достъпни, и изтъкна огромното уважение, което изпитва към всички, които се борят за справяне с проблема и полагат усилия в помощ на деца и родители. Милков посочи, че Община Русе е предприела мерки за решаване на проблема, но са нужни обединените усилия на всички възпитанието да започне от най-ранна възраст.

Според началника на Регионалното управление на образованието в Русе д-р Росица Георгиева градът е избран неслучайно за провеждането на форума. „Това е заради всичко, което правим, благодарение на Румен Николаев, който е идейният организатор на инициативата „Независими от зависимостите“, каза Георгиева.

Тревожни данни изнесе управителят на фондация „За един чист живот“ Светлана Йорданова. Според изследване на Националния фокусен център за наркотици и наркомании 65,4% от учениците от 8 до 12 клас определят употребата на наркотици като проблем за държавата. За 61,3% това е проблем за населеното място, в което живеят, а за 59,6% - за училището, в което учат.

Журналистът Румен Николаев представи инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“, която се провежда в Русенско вече две години, но преди няколко дни бе преименувана на „Независими от зависимостите“. Николаев обясни, че всеки месец по две училища ще правят събития срещу зависимостите и така няма да има кампанийност при справянето с проблема.

Присъстващите предложиха директорите на училища да разработят правилници как учители и родители да реагират и какво да предприемат при наличие на дете в иск.

Още: Община Русе започна обновяване на алеите в Парка на младежта

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес