Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо накисването на орехи във вода преди консумиране е задължително?

15 януари 2024, 09:22 часа

Не само орехите, но ядките по принцип трябва да се накисват преди употреба, за да се избавят от замърсявания, плесен и мухъл.

Диетоложката д-р Ирина Громова разяснява въпроса. Една своеобразна „ваксина“ срещу риска от хранителни алергии, чиито преносители може да се окажат ядките и по-специално орехите, е накисването им в солена вода. Независимо, че проблемът все още не е детайлно и с подробности изследван и проучен, а по въпроса има и други мнения, накисването на орехите и на другите ядки е възможно да премахне симптомите на непоносимост към тях и други храни от растителен произход

Важно е не само да имате тези продукти в менюто си, но и да знаете как да ги приготвяте правилно. През нощта определено трябва да накиснем в солена вода тази шепа ядки, които искаме да използваме в менюто си утре. На сутринта орехите или другите ядки, които сме си избрали, трябва да се измият, за да се отстранят мухълът и канцерогените. Това повишава активността на ензимите в състава им, благодарение на което ядките се превръщат в жив продукт. Така те ще ни дадат енергия, ще осигурят максимално усвояване на мазнините и на белтъчните компоненти, като няма да ни отнемат енергията, а ще ни заредят с още от нея.

Според експертите менюто определено ще стане по-разнообразно и пълноценно, ако включва 20-25 бадема, няколко ореха и две чаени лъжички фъстъци, които също трябва да се изплакнат.

Как е правилно да се ядат орехи - всеки трябва да знае това

Немалко национални контролни органи по храните отдавна са съставили списъци на най-здравословните ядки. Такива рейтинги включват кашу, лешници, орехи, както и кедрови ядки и бадеми.

По принцип ядките съдържат големи количества магнезий, калий, калций, желязо, фосфор, селен, манган, молибден, никел, кобалт, витамини B1, B2, PP, E, както и мастни киселини, включително омега-3. Често се отбелязва една любопитна подробност: погледнато от гледна точка на науката, фъстъците не са ядки, а бобова растителна култура - което, разбира се, въобще не намалява здравословната и хранителната им стойност и ценност.

От също такава гледна точка, орехите са не само вкусна и питателна закуска. Този хранителен продукт също има положителен ефект върху човешкия организъм. Орехите са източник на витамини, цинк, йод, както и много други важни вещества и микроелементи. Любителите на тази закуска са по-малко склонни да страдат от сърдечно-съдови и ендокринни заболявания.

В някои случаи обаче ореховите ядки засилват натоварването на стомашно-чревния тракт. Това се дължи на съдържанието на фитинова киселина в ядките. Именно тук се появява нуждата да ги накисваме във вода.

За какво са толкова полезни орехите? Всеки трябва да знае това!

Защо да накисваме орехите в солена вода?

Солената вода помага да се неутрализира действието на веществото фитинова киселина, от която се нуждаят ядките по време на тяхното зреене. Събраните ядки вече не се нуждаят от фитинова киселина, тъй като не е необходима защита от диви животни – която защита тази киселина осигурява на орехите. Поради накисването ензимите, образувани като резултат от въздействието на въпросната киселина, престават да функционират.

Благодарение на това орехите започват да се усвояват много по-добре от човешкия организъм. Процесът на храносмилане също се опростява. При това, полезните вещества започват да навлизат по-бързо в кръвта.

Има още няколко предимства от накисването на ядки в солена вода: целият прах се измива от повърхността им и ципата се отстранява по-лесно. Това свойство може да бъде много полезно при приготвянето на орехови салати.

Как да извършите процеса правилно? Орехите трябва да се оставят в солена вода за около осем часа. Препоръчително е в този интервал от време хранителният продукт да не е в същата течност. Следователно водата трябва да се сменя периодично.

Внимание! Статията е предназначена само да предаде информация. Допитвайте се по подобни въпроси винаги до специалист-диетолог!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес