Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добре ли е да пропуснете закуската, ако не сте достатъчно гладни сутрин?

20 септември 2024, 06:00 часа

Без съмнение сте чували, че закуската е най-важното хранене за деня. Но какво, ако стомахът ви не ви дава сигнал, че сте гладни?

Много хора се сблъскват с тази дилема. Не е необичайно да не се чувствате гладни сутрин. В малко проучване от 2020 г. изследователите установили, че само 32% от анкетираните споделят, че закусват всяка сутрин.

Липсата на апетит сутрин не е непременно фактор за безпокойство. Има няколко причини, поради които може да не се събуждате гладни, например ако вашият организъм е по-малко чувствителен към сигналите за глад. Може би изпитвате колебания в определени хормони заради менструалния цикъл или имате навик да тренирате сутрин на гладно. Адреналинът и естрогенът могат да потискат апетита, докато прогестеронът и тестостеронът имат обратния ефект. Тренировките с висок интензитет могат обикновено притъпяват хормона на глада грелин. Възможно е и просто да сте хапнали по-обилно предишната вечер.

Още: Добавете тази храна към закуската си и ще получите енергия и стройна линия

В зависимост от вашата биология, рутина и начин на живот, да не се чувствате гладни сутрин може да е естествено за вас. Но ето уловката: Дори ако нямате голям апетит веднага след ставане, все пак е добра идея да се опитате да ядете нещо скоро след събуждане, по възможност в рамките на един или два часа.

Има няколко причини за тази препоръка. Първо, сутрешното хранене помага да се стартира метаболизма ви за деня, така че тялото ви да има енергията, от която се нуждае, за да се справи със задачите. Второ, пълноценната закуска осигурява важни хранителни вещества. Например, някои храни за закуска, като чиа пудинг, плодови салати или бъркани яйца със зеленчуци са богати на фибри - вид въглехидрати, които имат много храносмилателни ползи. И не на последно място, яденето сутрин може да ви помогне да поддържате кръвната захар по-стабилна през целия ден. Освен това, ако сте диагностицирани с диабет или имате предписани лекарства, които трябва да се приемат с храна, закуската може да бъде особено важна за здравето ви. 

Търсете прости комбинации за хапване, които доставят въглехидрати, протеини, малко мазнини и микроелементи като витамини и минерали на вашия организъм. Кисело мляко с гранола или овесена каша с плодове и фъстъчено масло са две подходящи опции, които са сравнително лесни за приготвяне.

Всъщност закуската дори не трябва да е твърда храна. Пробвайте да блендирате малко горски плодове и кисело мляко, за да направите смути. Ако искате да го направите още по-хранително, можете да добавите и протеин на прах. 

Още: Тези 4 храни за закуска съсипват зъбите ви

За да се уверите, че закуската ви е пълноценна, избягвайте яденето на сладки храни, тъй като това може да накара кръвната ви захар да се повиши, а нивото ви на енергия да спадне рязко след няколко часа.

Тази закуска ударно понижава холестерола

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес