Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 причини, поради които се влюбваме в определени хора

20 септември 2024, 09:00 часа

Любовта е едно от най-вълнуващите и сложни явления, с които се сблъскваме в живота. И макар понякога да съществува усещането, че привличането ни към определени хора - това е чиста случайност или волята на злочестата съдба, всъщност зад пеперудите в стомаха и потните длани стоят съвсем конкретни причини. При това научно обосновани.

Сега ще се потопим в света на изследванията и теориите и ще разберем какво всъщност играе решаваща роля при избора на партньор.

Сродни души

Още: 6 признака, че той те харесва повече отколкото предполагаш

На първо място, ние се влюбваме в хора, които или приличат на нас, или в такива, които познаваме и обичаме добре. Класически пример: момичетата, които могат да се похвалят със силни отношения с бащите си, често подсъзнателно търсят същите мили, весели, отзивчиви, внимателни мъже, какъвто е собственият им родител. Външните данни на потенциалния любовник, това също важи.

По същата причина някои представителки на нежния пол се омъжват за най-добрите си приятели. Наистина е трудно да не се влюбим в човек, с когото ни свързват общи интереси, възгледи, преживявания, чувство за хумор и дори събития. 

Противоположностите се привличат

Но понякога, както знаем, влюбването се случва между напълно различни натури. Срамежливите интроверти намират общ език с енергичните екстроверти, запалените домошари - с любителите на приключения, емпатичните семейни - със студенокръвните кариеристи. И така нататък. Гледайки такива съюзи, няма как да не се запитате „как се разбират заедно?“. А тайната на успеха често се крие именно в тези много характерни черти, отговорни за уникалния баланс във връзката.

Още: Защо се влюбваме в точно определени хора?

Човек, който предпочита мързеливото прекарване на времето у дома, между четири познати стени, например, намира в партньора, който харесва активния начин на живот, стимул да пътува, да тичат заедно сутрин и т.н. Като цяло не е задължително различията да стават причина за вечни разногласия. Напротив, те помагат да се избегне рутината, създават динамика във връзката, допринасят за личностното израстване и развитие. Партньорите постоянно се учат един друг на нещо ново, помагат да се преодолеят страховете и да се разширят хоризонтите.

Всичко зависи от средата

През 60-те години на ХХ век психологът Стенли Шехтер въвежда двуфакторна теория за емоциите, според която емоциите се разглеждат като комбинация от два фактора: физиологична възбуда и когнитивна интерпретация на тази възбуда. Казано по-просто, обстановката, в която се срещаме с даден човек, може значително да повлияе на нашето възприятие. Особено ако тя е вълнуваща, а не рутинна и 100% безопасна.

В хода на един илюстративен експеримент мъжете срещнали привлекателно момиче на два различни моста: единият бил стабилен, а другият, напротив, разклатен. В резултат на това било установено следното: „морските свинчета“, които се оказали на нестабилен мост, проявили по-активен интерес към момичето и побързали да ѝ се обадят на оставения номер. Но не заради красивата непозната и нейните външни данни, а заради напрегнатата обстановка, която предизвиквала тръпка.

Още: Как да разберете дали сте влюбени в някого?

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес