Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Упражнения от физиотерапията, които ще ви помогнат да отслабнете

08 октомври 2024, 07:55 часа

Ако смятате, че физиотерапията е необходима само за лечение на остеохондроза, много се лъжете.

ЛФК - физиотерапия - се предписва не само за рехабилитация след травми, лечение на церебрална парализа или сколиоза. Тя е полезна дори за тези, които нямат сериозни здравословни проблеми. Масажът, разтягането, плуването, гимнастическите упражнения с пръчка правят тялото гъвкаво и силно.

Освен това, ако мечтаете да седнете на шпагат и от месеци ходите в студиото за разтягане, но не сте видели резултат, си струва да правите лечебни упражнения. Факт е, че всичко започва от гърба. В човешкото тяло фасцията на една мускулна група преминава в друга, нервната и кръвоносната система са непрекъснато свързани. Ако някоя точка е притисната, например в долната част на гърба или в областта на седалището, това се отразява не само на стойката или предизвиква болезнена болка, но и на разтягането като цяло.

Още: 4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Притискането в шийната област може да повлияе негативно на настроението, да провокира главоболие и натиск върху очите (някои офталмолози задават въпроса: какво не е наред с врата? И с право). Всъщност за всичко това е виновно лошото кръвоснабдяване на мускулите в шийната област. От тяхното добро функциониране пряко зависи кръвоснабдяването на мозъка. Следователно и нашата памет и концентрация.

Упражнения за облекчаване на схващанията в областта на шията

Комплексът от упражнения трябва да се прави бавно, нека да е малка медитация.

1. Навеждайте се напред

Още: Все по-млади хора стават пациенти на физиотерапевтите, йогата е опасна

Поставете дланта на ръката си върху главата и наклонете главата си напред, като се съпротивлявате с дланта на ръката си.

2. Наклонете главата настрани

С дланта си в областта на слепоочието наклонете главата си настрани, като същевременно я притискате с дланта на ръката си.

3. Обръщане настрани

Спуснете ръцете си и внимателно завъртете главата си в крайно дясно, след това в центъра и после в крайно ляво.

4. Повдигнете раменете си

Повдигнете раменете си колкото е възможно повече и задръжте за 10 секунди. След това поемете дълбоко въздух и се отпуснете. Повторете 5-10 пъти.

5. Наклонете се към гърдите си

Плавно спуснете главата си надолу, като в идеалния случай допрете брадичката си до гърдите.

6. Масаж или самомасаж

Можете да масажирате областта между меката част на тила и костта. Това е достатъчно силен масаж в продължение на 3-4 мин.

Упражнение за облекчаване на умората в раменете

Проверете състоянието на раменните си стави в момента. Имате ли проблеми със закопчаването на ципа на роклята на гърба си? Ако е така, препоръчвам ви едно просто упражнение, което можете да правите, без да се разсейвате много от ежедневието си:

- Стоейки и седейки с изправен гръб, поставете ръцете си зад гърба, едната отдолу, с лакът, сочещ надолу, а другата отгоре, с лакът, сочещ към тавана. Така че ръцете да са заключени една в друга.

Перфектното упражнение за седалището

Клекът е най-популярното упражнение за напомпване на седалището и краката. Не всеки обаче знае как да кляка правилно. И така, упражнението започва с изнасяне на таза назад, като гърбът се държи изправен, коленете се изравняват с пръстите на краката, бедрата се спускат до успоредност с пода, петите не се повдигат. Вдишвайте - спускайте се надолу, издишвайте - издигайте се нагоре.

Преди да започнете да практикувате самостоятелно вкъщи, започнете с персонални или групови тренировки, където инструктор ще ви научи на техниката на упражненията, където ще се научите да усещате тялото си, да променяте натоварването, да модифицирате упражненията от прости към сложни.

Източник: TheDay

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес