Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са забранените храни при херпес зостер?

08 октомври 2024, 13:00 часа

Херпес зостер не е херпесът, който обикновено виждате върху устните си и за който старите хора казват, че излиза „от притеснение“, макар да е различна истината за причините за появата му. Херпес зостер се причинява от същия вирус, който е виновникът за варицелата при децата. Веднъж преболедували тази шарка, добивате имунитет и повторно заразяване се наблюдава изключително рядко, но вирусът остава в организма в латентно състояние и след години е възможна появата не херпес вирус, като причините за това са различни – отслабена имунна система, друго заболяване и т.н., а не заразяване от контакт с болен от вируса. Болезнен  е, може да засегне зрението, което налага лекарска консултация и лечение, като част от него са не само медикаментите, но и правилната диета. Предписването на медикаменти оставяме на лекаря ви, а ние ще ви запознаем със забранените храни при херпес зостер и какво трябва да знаете за него.

Какво трябва да знаете за херпес зостер?

-          Ако страдате от херпес зостер, вие не сте заразни за преболедувалите варицела, но сте заразни за онези, които нямат имунитет срещу вируса. В повечето случаи говорим за малки деца, тъй като възрастните по-масово са се сблъскали с варицелата и са преболедували  шарката в детска възраст. Когато казваме, че сте заразни за непреболедувалите варицела, нямаме предвид, че те ще се заразят с хепрес зостер, а с шарка, макар вие самите да сте с херпес.

Още: Вярно ли е, че херпесът може да предизвиква Алцхаймер и рак? Отговорът на науката

-          Херпес зостер е по-малко заразен  от варицелата. Заразни сте най-вече при контакт с кожата и контакт със секретите от херпеса.

-          Херпес зостер  обикновено започва с болка по хода на нервите. Шарката сърби, но херпесът боли. Най-големите рискове са свързани не толкова с болката, макар да е възможно неврологичните болки да останат дълго след боледуването, а с риска от ослепяване, ако засегне окото. В редки случаи херпес зостер може да доведе до проблеми със слуха, пневмония, възпаление на мозъка и дори до летален изход.

-          Всеки десети човек, който е преболедувал  варицела, ще се сблъска с херпес зостер в даден етап от живота си, като най-застрашени са онко болните, пациентите на химиотерапия и хемодиализа, пациентите с ХИВ и тези с трансплантирани органи, тоест тежко и хронично болни хора с отслабена имунна система, както и такива с остра инфекция или преживяващи силен стрес. Възрастта също е рисков фактор. Рискът от херпес зостер се увеличава с напредване на възрастта, като около половината от случаите се срещат при хора на възраст над 50 години.

-          За разлика от варицелата, която в 99% от случаите ще преболедувате само веднъж и ще развиете траен имунитет, от херпес зостер може да боледувате многократно, което е лоша новина.

Още: Необратими последствия: Херпесът може да провокира болестта на Алцхаймер

-          Херпес зостер се развива върху един определен участък от тялото, като се предшества от болка по хода на нервите, а не върху цялото тяло, както и при варицелата, където пъпките са разпръснати.

-          Възможно е да засегне лицето и окото, което е изключително опасно и изисква спешна лекарска намеса, за да предпазите зрението си.

-          Има различни медикаменти, които да ви помогнат, но няма специфично лечение. Това прави правилното поведение при херпес зостер, както и правилната диета от ключово значение. Вижте забранените храни при херпес зостер, това ще ви помогне.

 

Още: Медик посочи няколко метода да излекуваме херпеса

Забранените храни при херпес зостер – кои са те?

Пациентите с херпес зостер трябва да избягват аминокиселината аргинин, което означава да изключат от менюто си продукти, богати на нея, като: ядки, боб и леща, соя, тофу, желатин, консервирана риба тон, пиле, яйца, пълнозърнесто брашно, чесън и лук. 

Важно за възстановяването на пациентите и избягването на усложнения при това заболяване е не само кои са забранените храни при херпес зостер, но и като цяло от какво ще е съставено ежедневното меню поне по  време на боледуването и в периода на възстановяване. Пълноценното хранене и балансираната диета имат ключова роля в периода на възстановяване, тъй като подобряват цялостното здравословно състояние, а именно разклатеното здраве е една от причините за появата на херпес зостер. Важно е да се избягват нездравословните, преработените храни и полуфабрикатите, бързото хранене, пържените храни, храните с високо съдържание на наситени мазнини, алкохолът, захарта и захарните изделия, бялото брашно и всички тестени и сладки вкусотии, приготвени с него.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11036-shingles

https://www.emedicinehealth.com/ask_what_not_to_eat_when_you_have_shingles/article_em.htm

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес