Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искахме Украйна да капитулира, а тя отвърна с инвазия в Курск: Интервю на Лавров на непропаганден език

08 октомври 2024, 12:47 часа • 3224 прочитания

Руският външен министър Сергей Лавров повтори всички безумни искания за „мир“ на диктатора Владимир Путин, който даде старт на войната в Украйна през февруари 2022 г. Според топ дипломата на Руската федерация САЩ ще се изправят пред „опасни последици“, ако продължат да въоръжават Киев, вместо да се съгласят с плана на Москва.

Още: Bloomberg: Путин нарушава примирия - прекратяване на огъня ще донесе вреди

Това обаче ще означава реална капитулация на Украйна, защото издирваният от съда в Хага диктатор Путин иска съседката му да се откаже от Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област, които бяха незаконно анексирани от Русия (но не напълно контролирани от нея) след международно оспорван референдум през септември 2022 г., както и от Крим, окупиран през 2014 г. Киев трябва също така да се съгласи да се откаже от стремежа си да стане член на НАТО и да предприеме други стъпки, отхвърлени от президента Володимир Зеленски.

Капитулация на Украйна

„Русия е отворена за политико-дипломатическо споразумение, което да отстрани първопричините за кризата“, заяви Лавров в отговор на въпроси на американското издание Newsweek. „То трябва да има за цел да сложи край на конфликта, а не да постигне прекратяване на огъня“.

Още: Китай и Бразилия пробутват мирния си план пред ООН. Украйна е намерила идеалния посредник?

Какво обаче иска Руската федерация? „На 14 юни Владимир Путин обяви списък с предпоставки за край на войната – пълно изтегляне на украинските военни от ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие (земи на Украйна - бел. ред.), признаване на „териториалните реалности“ според руската Конституция, неутрален и неядрен статут на Украйна, „демилитаризация и денацификация“, осигуряване на правата, свободите и интересите на рускоезичните граждани, пълно премахване на санкциите срещу Русия. Киев отговори на това твърдение с въоръжено нахлуване в Курска област на 6 август. Техните покровители – САЩ и НАТО – търсят стратегическо поражение за Русия. При тези обстоятелства ние нямаме друг избор, освен да продължим нашата специална военна операция (както Кремъл нарича агресивната си война), докато заплахите от страна на Украйна не бъдат премахнати“, заяви топ дипломатът на държавата агресор, прехвърляйки изцяло вината за войната върху Запада и Киев.

Снимка: Kremlin.ru

И за пореден път цитира проектоспоразумението от март 2022 г. в Истанбул – месец след началото на пълномащабната инвазия, когато на масата за преговори седнаха представители на Киев и Москва. Разкритите от западни медии условия на Русия в този план обаче показаха наглостта на режима на Путин и искането за капитулация на Украйна: За пръв път бе показан проектодоговорът за мир, обсъждан между Москва и Киев през 2022 г.

Същевременно Киев иска пълно изтегляне на руските войски от всички международно признати украински територии, включително Крим – това е условието на Володимир Зеленски за начало на преговори с Русия. Украинците настояват Москва да плати компенсации за всички нанесени щети от непровокираната агресия. Искат се и гаранции за сигурност от НАТО, както и членство в Алианса: Западът и Украйна обсъждат схемата "територии срещу членство в НАТО". Позицията на Зеленски.

Още: Украйна пак решително отхвърли мир с компромиси за Путин (ОБЗОР - ВИДЕО)

Според Лавров украинските власти натискали собствените си граждани към война. Това е една от опорките на Кремъл – че ако има мир, Володимир Зеленски нямало да бъде вече на власт.

Външният министър на Русия твърди, че страната му повече от десетилетие опитвала да „потуши тази криза“. Каза също, че лидерите на Украйна, Германия и Франция, подписали Минските споразумения, признали как никога не са имали намерение да ги изпълнят – нещо, което важи не за Киев, Берлин и Париж, а изцяло за режима на Путин, и вече имаше такова признание: Не искахме Минските споразумения да работят: Сивият кардинал на Путин го призна.

Лавров за западните далекобойни оръжия

Ако Западът реши да предостави на Украйна възможност за поразяване на военни цели дълбоко в Русия, това ще доведе до „опасни последици“, заяви Лавров. Тогава щели да се вземат „адекватни решения, базирани на нашето разбиране за заплахите, идващи от Запада“.

Още: Борис Джонсън: Тръмп няма да остави Украйна да се провали, няма да направи Съветския съюз отново велик

Топ дипломатът на Руската федерация обяви пред Newsweek, че за него нямало значение кой ще е следващият президент на САЩ: „Като цяло би било естествено за обитателя на Белия дом, без значение кой е, да гледа работата си у дома, вместо да търси приключения на десетки хиляди мили от американските брегове“.

Още: Кремъл отказва добронамерени преговори с Киев, московчани усетиха в какво ги вкара Путин (ОБЗОР - ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес