Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 древни будистки закона за привличане на късмет и просперитет в живота

08 октомври 2024, 11:50 часа

Според будистите има 3 важни закона и ако ги осъзнаете, животът ви може да се промени към по-добро. Те са прости, но в коловоза на бързия живот лесно ги забравяме и пренебрегваме. Толкова малко ни трябва, за да живеем щастливо в настоящия момент - ето кои са важните закони:

Вижте още: Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

1. Животът включва падания

Факт е, че често правим живота си по-болезнен, като се опитваме да потиснем неприятните емоции или да ги избегнем. Вярно е, че такива емоции често се появяват в живота ни: чувство на загуба, тъга, умора, скука, безпокойство... Те идват и си отиват и трябва да го приемем като цикъл от живота. Практикувайте да приемате живота такъв, какъвто е. Освен това се откажете от идеята, че животът ви трябва да е лесен и безопасен – както физически, така и емоционално. Нормално е понякога да възникват предизвикателства и турбуленции и ние можем да ги преодолеем – ние сме създадени като такива същества. Опитайте се да приемете несъвършенството на живота, за да можете да го подобрите.

2. Всичко в живота непрекъснато се променя

В живота ни всичко непрекъснато се променя. Вече не сме в състояние да се върнем към изминалия момент, нито да го повторим. През деня клетките на нашето тяло непрекъснато се обновяват, мислите и настроенията се сменят, температурата и времето се променят, денят следва нощта. Всеки ден, всяка минута и секунда от живота ни са различни. Това е изключително важен урок, защото когато се чувстваме разстроени от нещо, фактът, че всичко се променя, може да бъде истинска утеха. Гръцкият философ Хераклит го е казал така: „Не можете да влезете в една и съща река два пъти“. И е прав, защото всичко, което имаме, е моментът, в който живеем. Приемете, че всичко се променя постоянно и ще разберете колко е прекрасно. Фактът, че всичко се променя, понякога може да бъде плашещ, но трябва да ценим това, което имаме тук и сега. Всичко ще отмине рано или късно, включително и негативните неща.

Вижте още: Будистки принципи, които ще променят живота ви

3. Постоянно се променяме

Всичко, което в крайна сметка формира нашата личност, се променя с времето, както и ние. Нека приемем, че можем да променим себе си – навсякъде и по всяко време. Чрез променливостта всичко е възможно. Вместо да се опитвате да „намерите себе си“, по-добре е да се съсредоточите върху създаването на себе си – такъв, какъвто бихте искали да се видите в определен момент от живота. В края на краищата нашата сила е в това, че можем да се почувстваме напълно различни днес от вчера – и да бъдем напълно различни хора.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес