Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са храните, които ядем постоянно, а са страшно вредни за мозъка ни

22 ноември 2022, 11:14 часа

Не е тайна за никого от нас, че "човек е това, което яде" и всяка различна храна и напитка, която приема, се отразява на здравето му. Когато става въпрос за вредна храна, лесно махваме с ръка и си казваме: "Какво пък? Няколко килца лесно ще смъкна." 

4-те фатални ГРЕШКИ при приготвянето на палачинки

Проблемът обаче идва от друго място и много често килограмите са най-малкият такъв. 

Има храни, масово консумирани, които съсипват едно от най-важните неща в тялото ни - мозъкът.

Това което споделя д-р Светлана Горяйнова, общопрактикуващ лекар и диетолог, е че има няколко продукта, рушащи сивото вещество в главата.

Започва може би без изненада със солта и бързите въглехидрати, които увреждат мозъчната функция. Неправилната диета ще се отрази много лошо на мозъка и психиката. А употребата на неограничени количества наситени мазнини и трансмазнини води до висок холестерол (лош), а това до ниска мозъчна ефективност.

Това подлага и здравето ни на много по-големи рискове, като предразположение към болести от рода на Алцхаймер. Другият вреден продукт за мозъка е солта. 

За тези, които обичват да похапват много солено, повишават кръвното си налягане, а това може да навреди, довеждайки до съдова деструкция, съдов спазъм и да ограничи притока на кръв.

Тези лесни домашни напитки вършат чудеса срещу тревожността

В този ред на мисли, честият прием на захар и бърз въглехидрат, също може да е изключително вреден, повишавайки глюкозата и инсулина. Това да доведе до метаболитен синдром и от там до затлъстяване.

Някои други продукти, които могат да са безкрайно вредни за мозъка, са например рибата съдържаща живак, както и содата и всеки вид алкохол.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес