Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Природни събития, страховити със своята уникалност

15 април 2022, 18:00 часа

Дъждът, който валял 1 милион години

Триасовият период на Земята приключил преди около 233 милиона години. По това време започнали да падат киселинни дъждовни капки, което довело до буря, продължила 1 милион години. Този потоп станал известен като Карнийското плувиално събитие. Какво го е предизвикало, винаги е било загадка за учените. Но през 2020 г. проучване разкри двама от най-вероятните заподозрени - изменението на климата и „безумните“ вулкани. Тогава вулканичните изригвания били епохални. Те оставили подире си полета от лава, които се простирали на хиляди километри. Всичко това било гибелно за тогавашната природа.

Киселинният дъжд убил една трета от всички видове, живеещи в морето. По същото време на сушата изчезнали много групи растения и животни. Изследванията показали, че именно Карнийското плувиално събитие оформило света такъв, какъвто го познаваме днес. То променило околната среда толкова много, че се появили нови видове животни и растения - включително първите коралови рифове, динозаври, други влечуги, дървета. Динозаврите останали да владеят Земята през следващите 150 милиона години.

Как може да се появи дъга без дъжд?

Лондонската смъртоносна мъгла

Както всички знаем от книгите и филмите, а пък можем да се убедим и наяве, Лондон винаги се е славел със своите мъгли. Обаче мъглата от 1952 г. била такава, че останала завинаги в историята на града. Тя паднала над английската столица през декември и се задържала 5 дни. През това време били хоспитализирани повече от 150 000 души.

В продължение на десетилетия причините за смъртоносната мъгла оставали загадка. Но през 2016 г. изследователите единодушно стигнали до заключението, че имат достатъчно доказателства, за да обвинят един от първите заподозрени в списъка: изгарянето на въглища. Тестовете показали, че замърсяването на въздуха, причинено от въглищните емисии, довело до химически промени в околната среда - като превърнало въздуха в среда с висока степен на киселинност.

До едно време се смятало, че броят на загиналите от лондонската смъртоносна мъгла е 4000 души. За съжаление, реалният брой се оказал 12 000. Мъглата убила и хиляди животни. Това остава най-тежкият случай на замърсен въздух в европейската история.

Как изглежда огнено торнадо в детайли (ВИДЕО)

Кошмарното „Торнадо на три щата“

През 1925 г. поредица от смъртоносни торнада връхлетяла Съединените щати. Дванадесет големи смерча се развихрили на обширни територии - но едно от тях било особено катастрофално. Наречено „Торнадото на три щата“, то преминало през щатите: Мисури, Илинойс и Индиана, и оставило след себе си най-дългата позната дотогава следа от подобна разрушителна стихия - 378 километра.

Статистиката била ужасяваща. Диаметърът на торнадото се увеличил до 1.6 километра и то се придвижвало със скорост от 113 километра в час. Били унищожени 425 квадратни километра площи и разрушени 15 000 къщи. Щетите възлезли на 1.4 милиарда долара, пресметнато в днешни пари. Бурята не получила официална метеорологична оценка, но повечето експерти смятат, че „Торнадото на трите щата“ е било от ниво EF-5 – тоест, максимумът. Каквато и да е истинската му степен, то си остава най-смъртоносното в историята на САЩ. Броят на загиналите бил 695 души, включително 69 ученици от девет училища, които били засегнати от торнадото.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес