Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прегръдката - естествен антидепресант

16 март 2022, 20:00 часа

Човешкото тяло реагира на случващото се наоколо по-бързо и понякога по-чувствително от съзнанието. Защо се случва и как да използваме това знание при прегръщане - ще разкажем в следващите редове.

Какво задействаме чрез прегръдката

Нашето тяло, включително вегетативната нервна система, разчита миризми, движения, дори микродвижения, тембъра и тона на гласа на друг човек и по този начин решава каква ще бъде първата ни реакция към него.

Вегетативната нервна система е отдел на нервната система, отговорен за функционирането на вътрешните органи, жлезите, кръвоносните и лимфните съдове. Тя играе водеща роля в поддържането на постоянството на вътрешната среда и адаптирането към външния свят.

Може да влияете на собственото си състояние и състоянието на друг човек само на ниво тяло, без думи, с помощта на прегръдки.

Колко трае идеалната прегръдка?

Прегръдки при:

1. Подкрепа в стресова ситуация;

2. Необходимостта от ободряване;

3. Липса на подкрепа или за самочувствие;

4. Усещане за вътрешно преживяване, за което е трудно или не е желателно да говориш.

Когато прегърнеш човек, се връщаш към усещането за собствените си граници

Това са физически граници и неговото гранично тяло. Вие го връщате към собствените му чувства и усещания. Когато човек усети границите си, той се чувства по-уверен, усеща опората под краката си, по-лесно му е да възстанови нормалното си състояние и да започне да мисли трезво.

Тези ПРЕГРЪДКИ означават нещо!

Прегръдките носят положителен ефект на химично ниво

Прегръдката освобождава хормона окситоцин в хипоталамуса. Повишава чувството за сигурност, спокойствие, удовлетвореност от живота, намалява усещането за тревожност и чувството на уплаха и несигурност.

Проучванията показват също ефекта на прегръдките върху освобождаването на невротрансмитера анандамид. Анандамид се превежда от санскрит като „блаженство“ и „идеално щастие“. Този невротрансмитер участва в регулирането на съня и храненето, а също така е отговорен за елиминирането на тъжните спомени. Освен това анандамидът насърчава мотивацията и удоволствието.

В заключение:

И не забравяйте, че ние сме социални същества и прегръдките за нас изразяват чувство на доверие. Това повишава самочувствието и самооценката.

Прегръщайки друг човек, вие печелите и себе си, тъй като тялото ви работи по същите механизми и правила.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес