Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малко сол, много сол - ето какво количество може да приемаме на ден!

26 август 2024, 08:02 часа

Когато става въпрос за здравословно хранене, има много дебати за това какво е идеалното количество сол, което да консумираме дневно. Изправени пред нарастващото предлагане на индустриализирани продукти – които съдържат високи нива на натрий като консервант, експерти от цял ​​свят предупреждават за прекомерната консумация на сол и какво може да причини тя на организма. Но това, което по-слабо се обсъжда, е какво може да причини липсата на сол на нашето здраве.

Д-р Александър Руж, координатор по кардиология в болница São Lucas в Копакабана, дава следните съвети. 

Препоръчителното количество сол в нашето меню, така наречената „добавена“ (готварска) сол, е около 6 грама на ден (1,7 грама натрий). Оказва се обаче, че повечето държави регистрират по-високи нива – например във Великобритания 8 грама, а в САЩ 8,5 г. Някои хора дори приемат двойно или тройно от това количество - и в такива случаи натрият започва да оказва своето вредно въздействие.

Колко грама сол на ден е максимално допустимото количество, което вашето тяло може да приеме

Редовните проучвания потвърждават, че високото ниво на сол в диетата може да допринесе за развитието на системна артериална хипертония, т. е. високо кръвно налягане. Това е рисков фактор за няколко вида сърдечно-съдови заболявания. Ако такова хранене с високо съдържание на натрий продължи дълго време, рисковете човек да има сърдечно-съдови неприятности значително се увеличават.

Това количество включва както солта, добавена към храната, така и солта, която вече е въведена в преработени храни; а това затруднява контрола на ежедневната консумация. Мисълта, която обикновено възниква в този случай, е, че приемът на сол трябва да бъде значително намален. Този сценарий обаче може да бъде и опасен - затова е важно да поддържате диета, богата на естествени продукти (свежи зеленчуци и салати, пресни меса и зърнени храни, натурални сокове) и да избягвате употребата на преработени продукти.

От друга страна, натрият, съдържащ се в солта, е много важен за пренасянето на хранителни вещества и кислород в организма и хидроелектролитната хомеостаза, в допълнение към подпомагане за провеждането на нервните импулси. Когато организмът не получава посоченото идеално количество натрий, което трябва да бъде около 1,7 г, отново настъпват усложнения.

Колко грама сол си иска нашето тяло на ден?

Все още няма достатъчно изследвания, които да констатират вредата от драстичното намаляване на солта в диетата, но експертите препоръчват да се придържаме към балансирано хранене. Добре е хората, без да консумират много сол, да не я премахват съвсем от менюто си, като поддържате умереност – около 6 г сол на ден, приблизително 1 чаена лъжичка, за да осигурим необходимото количество натрий в организма.​

Както се знае, солта или натриевият хлорид е минерал, съставен от два елемента: натрий и хлор. Натрият е основно хранително вещество за организма. Той поддържа хидроелектрическия баланс, но когато се консумира в излишък, крие сериозни рискове за здравето, тъй като качва кръвното. Излишъкът от натрий се свързва с няколко заболявания, като най-критичната е хипертонията, която, когато не се контролира, може да доведе до фатални последици като инсулт или инфаркт на миокарда. В допълнение към хипертонията, прекалената сол е свързана и със следните патологии: бъбречни заболявания, рак на стомаха и остеопороза.

В момента Световната здравна организация даже препоръчва дневен прием на сол под 5 грама на ден (еквивалент на 1 равна чаена лъжичка) за възрастни и 3 грама за деца над 2 години. Децата до 2 години не трябва да включват сол в диетата си.

Въпреки това, тази норма се превишава от много хора по цял свят. Има страни като, например, Португалия, където хората консумират, според медиите, около 10,7 грама на ден - много по-високо от максималната препоръчителна дневна стойност.

Внимание! Статията е само информативна. Не се самолекувайте и винаги се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес