Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо евреите винаги имат пари: 9 причини, които ще ви накарат да преосмислите възгледите си

19 септември 2024, 16:00 часа

Не сте сигурни какво да правите? Попитайте евреин за съвет. Искате да намерите добър учител или лекар? Попитайте евреин. В крайна сметка представителите на тази националност винаги имат под ръка идеалния специалист по отношение на съотношението „цена - качество“. А също така се смята, че те винаги разполагат с пари. Не напразно евреите от векове дават пари назаем.

От една страна, идеята, че евреите „имат пари“, е антисемитски (враждебен към евреите) мит. Той датира от епохата на ранното християнство, когато евреите са били единствените хора, които са давали пари назаем с условието те да бъдат върнати с лихва. Християните вярвали, че това не е правилно, защото да се дават пари назаем с лихва означава да се продава времето, а времето принадлежи само на Бога.

От друга страна, до известна степен това е вярно. Евреите демонстрират успех. Ето и статистиката: 32% от нобеловите лауреати са евреи, 100 от 400-те най-богати американци са евреи. Но защо се случва това? Нека се опитаме да разберем.

Още: В четвъртък: Богът на парите ще помогне на тези зодии!

Много хора са търсили отговор на този въпрос. Американският анализатор Стивън Силбигър дори написа книга по темата, като нарече подобно необяснимо щастие „еврейски феномен“. В крайна сметка повечето експерти се съгласиха, че ключът към еврейския успех се крепи на няколко стълба.

1. Повечето еврейски майки подкрепят децата си

Те не им оказват натиск. На детето от ранна възраст се внушава идеята, че то е специално. Усещането за собствения му избор и същевременно отговорността за него го тласка напред. Психолозите и учителите смятат, че това има положителен ефект върху психиката на детето.

2. Евреите имат различно историческо отношение към парите

Още: Защо хората се опитват да изглеждат богати, но всъщност не са

На християните не е присъща идеята, че „по-лесно е камила да мине през иглени уши, отколкото богат човек да влезе в Царството Божие“ (от Светото писание).

3. Те не могат да си позволят да имат неефективен лидер начело на бизнеса

По време на възхода на християнството евреите са единствените монотеисти (тези, които вярват в един бог), които не признават Исус за месия. И всичко това, защото от еврейска гледна точка един пророк трябва да дойде и да докаже достойнството си не с проповеди, а с конкретни действия: да въведе ред в икономиката, да премахне социалните проблеми. Именно този исторически материалистичен подход към бизнеса пречи на евреите да задържат неефективен лидер начело на предприятие или държава.

4. Евреите не хабят енергията си за духовна метаморфоза

Още: Ето при кои 3 зодии отиват ПАРИТЕ тази есен

Юдаизмът е ортопраксична (набляга на правилата за поведение и спазване) религия, в която са предписани всички стъпки от А до Я: как да се мием, какво да ядем, кога и как да си лягаме, защо да живеем. Когато си по-малко зает с умствени метаморфози и не потъваш в екзистенциална криза, има повече време за работа.

5. Евреите учат много

Тази нация много държи на самоусъвършенстването. Евреите постоянно търсят знания. И, което е важно, те развиват уменията да използват тези знания.

6. Те се държат заедно и се подкрепят взаимно

Историята познава много периоди, когато евреите са били потискани, преследвани и подлагани на геноцид. Те са подкрепяли и помагали на своите сънародници. Именно това качество е помогнало на нацията да оцелее в трудните времена.

В днешно време съществуват общности от евреи. Благодарение на близките отношения в общността се постига хармонично психическо състояние. Те получават своевременно емоционална подкрепа, а това помага за постигане на целите и печелене на пари.

7. Те знаят как да се договарят

Евреите знаят цената на парите и затова няма да дават допълнително за стоки, които не си струват.

8. Евреите не обичат да се хвалят

Парите обичат мълчанието и евреите знаят това. Трудно е да се разбере дали даден човек е богат или беден. И са прави: колкото по-скромно е облечен един човек, толкова по-малко въпроси му задават.

9. Те са уверени в себе си

Има много анекдоти за това колко дълго може да се спори с един евреин. В бизнеса обаче тази черта играе особена роля. Човек, който умее да убеждава партньора си, винаги ще има успех.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес