Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой голям български град е носил името Железник?

23 февруари 2024, 21:03 часа

Тук ще ви представим историята на един от най-древните градове в нашата страна. Той е сменял цели 8 имена през вековете. Днешното му име е Стара Загора, но предишното е Железник. Извън тези 2 имена, има още цели 6 други наименования, които е носил през вековете. Ето кои са те и каква е тяхната история.

1.Берое

За начало, името Берое ни отвежда в дълбоката древност, когато територията на днешна Стара Загора е била заселена преди около 2500 години. Това име е синоним на първото селище, основано тук, и повече хора в днешно време го свързват с популярния футболен отбор от града.

2.Августа Траяна

Следва името Августа Траяна, което отразява времето, когато градът е част от Римската империя. Градът наречен на името на император Траян, се превръща в един от забележителните центрове в провинция Тракия и изиграва ключова роля в разпространението на ранното християнство по нашите земи. Точно тогава бива присъединен за първи път към България по времето на хан Тервел през 705 година.

3.Иринополис

Непродължително, но значимо е и името Иринополис, което е дадено в чест на императрица Ирина(майката на император Константин VI). Той успява да възстанови разрушения град през 784 година, но при следващите български владетели(хан Крум) през 812 година, той отново бива върнат в пределите на България.

4.Боруй

Името Боруй e свързано с дългия период на принадлежност на града към Българската държава и се предполага, че произлиза от видеоизменаната българска дума за крепост - боруй. Градът играе голяма роля в рамките на страната, тъй като се предполага, че дори приемането на християството лично от Борис се случва точно под Аязмото.

5.Верея

Със своите старинни корени, Верея е образът на града през Третия кръстоносен поход, воден от Фридрих Барбароса. През 1189 година е описано, че кръстоносците са минали през богатия град Верея и са го превзели и оплячкосали.

6.Ески Загра

Ески Загра е името на града в рамките на Османската империя. То се среща за първи път през 1430 година под името Ески Хисар. В рамките на следващите години, градът сменя името си няколко пъти, но всички наименования имат този общ корен. Поради тази причина съм посочил Ески Загра, което е името наложило се от този период.

7.Железник

Под влияние на възрожденските дейци и местното население, градът започва да бъде наричан Железник — отказ от османското наименование и стремеж към национална идентичност. Това е по информация на българския възрожденски деец Тодор Шишков, който записва този факт през 1858 година. Самото име Железник се среща и в други документи от този период.

8.Стара Загора

Интересното е, че сегашното си име градът получава още преди да стане част от България. Това се случва през 1871 година. Тогава е свикан Народен църковен събор, на който бива учредена Загорската епархия. Тогава хаджи Господин Славов (това е бъдещият първи кмет на Стара Загора и Господин е първото име на този забележителен човек) предлага да бъде сменено името на града. Той дава идеята да се запази старото име "Загоре", но в българската му форма "Загора". Към него се добавя и определението "Стара", за да покаже, че този град има хилядолетна история. Това предложение се приема и Стара Загора е първият български град, който приема това си име още преди Освобождението.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес