Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да хапвате, ако работите нощем?

08 януари 2022, 19:00 часа

Вероятно често сте чували, че не трябва да ядете след 19 часа, за да се радвате на фина талия и стройна фигура, както и на добра кожа, тъй като тя е пряко зависима от състоянието на храносмилателната система, а здравият стомах не допуска хранене непосредствено преди сън. Какво обаче се препоръчва за работещите нощем? Ясно е, че нощните смени изискват хранене през нощта и че режимът изцяло се променя.

Забавеният метаболизъм, храносмилателни и жизнени процеси в късните часове обаче изискват по-специално хранене, различно от това, което бихте сервирали на масата си през деня. Нещо повече – почивката по време на нощна смяна не може да бъде употребена за обяд в съседния ресторант, което сочи като ключово предварителното приготвянето на вкусна и полезна храна, подходяща за малката ви среднощна закуска на работа, и занасянето ѝ на работното място. Какво да си приготвите и да приберете в кутията за храна?

Добрата храна е важна за доброто здраве и продуктивността на хората, работещи на смени и нощем. Тя трябва да е удобна за консумация, да съдържа ценни източници на енергия, но не и на празни калории, да е пълна с витамини и минерали и да ви държи съсредоточени, бодри и  в кондиция. Не следва да води и до покачване на килограми, каквото се наблюдава при много от работещите нощна смяна.

1.       Пакетче ядки

Ядките са отличен източник на енергия, от която имате нужда в работния ден, в случая – в работната нощ. Най-добре е да са микс, за да задоволите нуждата на тялото от различни витамини и минерали. Ядките се препоръчват за среднощно хапване и поради факта, че не съдържат въглехидрати и имат нисък гликемичен индекс. Храните, които са богати на захар и въглехидрати, дават много енергия бързо, но скоро след храненето се наблюдава рязък спад, сънливост и нов прилив на глад, което е неудачно. Избирайки храни, богати на белтъци и мазнини, си осигурявате енергия, която не е на приливи и отливи, не трупате мазнини около талията и най-важното – удобно и вкусно ви е, не се нуждаете от кутия за храна и съдове и може да ги хапвате на крак и по всяко време.

2.       Лека храна – супа, салата

Ако имате възможност да ядете с прибори, пригответе си и си занесете супа и салата на работното място. Тази храна е пълна с витамини и е лесна за смилане. Телата ни се управляват от циркаден ритъм, определени хормони и храносмилателни ензими се секретират в определени часове от деня, което основно означава, че през нощта храносмилателните процеси се забавят, а функционирането на червата не е така пълноценно. Това води до необходимост по време на нощна смяна да се храните с лесни за смилане храни, за да не натоварвате тялото си.

3.       Храни с нисък гликемичен индекс

Гликемичният индекс на храните може да намерите в интернет. Важно е да консумирате през нощта само храни с нисък индекс, тъй като панкреасът не работи толкова добре през нощта и не е в състояние да управлява кръвната захар, която се повишава рязко след прием на храни с висок гликемичен индекс.

4.       Хидратираща храна

Сочни плодове като мандарини и диня, както и отново лека зеленчукова супа, са идеални, ако работите нощни смени. Важно е да хидратирате тялото си по време на работа през нощта, за да бъдете бодри и да предотвратите умората.

На всяка цена трябва да избягвате тежка, мазна, високовъглехидратна храна, консервирани храни, захар и сладки пакетирани изделия. Те ще влошат паметта и концентрацията, ще понижат работоспособността, ще доведат в дългосрочен план до влошено здраве и напълняване, както и до проблеми със стомаха и кожата. Внимавайте и с енергийните напитки. Позволете си единствено едно кафе и то не в края на работната нощ, за да се наспите добре, прибирайки се у дома.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес