Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 признака, че не живеете пълноценно

28 декември 2021, 18:05 часа

Казват, че животът е твърде кратък, но го осъзнаваме едва когато го преполовим и започваме да съжаляваме за някои свои избори. Помислете над тези два въпроса: Коя е била най-голямата ви мечта и постигнахте ли я? Ако отговорът е “не”, проверете чрез следните 7 признака дали губите ценното си време. 

1. Прекарвате много време с неща, които не трябва да правите.
Ако седите цяла вечер и с часове гледате телевизия или дремете в социалните медии, замислете се сериозно. Защо избирате да прекарвате така свободното си време и дали това ви помага да вървите напред, да създадете основа за бъдещето, което искате? 

2. Оплаквате се прекалено много.
Някои хора, дори и без да го съзнават, мразят живота си и не престават да го споделят с другите. Вие от тях ли сте? Оплаквате ли се от шефа си, заплатата, шумните съседи? Ако да, може би просто проектирате негативната си енергия върху останалите. Променете начина си на мислене и говорете на близките си за нещата, които харесвате, а не за това, което ви дразни.

3. Липсва ви ентусиазъм.
Изпитвате ли страстно желание да правите нещо? Има много хора, които всяка сутрин стават за работа, връщат се вкъщи, гледат телевизия, лягат си и чувстват, че нямат страст за нищо, но това не им прави впечатление. Всеки от нас има нещо, което обича да прави, за което си мечтае в живота. Опитайте се да го преоткриете, за да направите живота си по-вълнуващ.

4. Мислите ви са негативни.
Понякога мислите могат да съсипят деня ни. Хенри Форд казва “Независимо дали мислите, че можете или не можете, и в двата случая сте прави.” Това означава, че ако мислите, че сте прекалено уморени да правите промени в живота си, сте прави, защото вече сте взели своето решение. 

5. Прекарвате много време с хора, които не ви помагат да се развивате.
Избягвайте “енергийни вампири”, които изпиват енергията ви и не ви връщат положителната енергия, от която всички имаме нужда. Избирайте познати, които ви карат да се чувствате горди и щастливи в компанията си.

6. Пристрастени сте към смартфона си.
Смартфонът е удобен и задължителен в наши дни. Помислете за какво го използвате. Ако влияе на отношенияти ви с хората, ако сте залепени за екрана, докато вечеряте със семейството, или ако си чатете, докато пиете кафе с приятел, пропускате същността на живота и не може да се посветите истински на хората, които са важни за вас. 

7. Харчите за ненужни неща.
Има голяма разлика между “искам” и “имам нужда”. Постепенно тази разлика става все по-неясна и днес не винаги осъзнаваме кое е важно за нас и кое не. Склонни сме да даваме пари за напълно ненужни вещи. Помислете си, че всъщност имаме нужда само от няколко неща в живота: вода, храна, дом, любов. Всичко останало е екстра, това ще ви помогне да се фокусирате върху истински важните неща.

Ако всичко това ви изглежда познато, не се отчайвайте. Може да промените живота си, но първо трябва да се отървете от вътрешния глас, който ви казва, че това е невъзможно. Най-голямата пречка в живота ни са мислите в собствената ни глава. Променете начина си на мислене и говорене и постепенно ще се радвате на положителни промени в живота си. 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес