Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 истини за косата, които всяка жена трябва да знае

14 октомври 2024, 11:52 часа

Прическата е особено важна за жената, но колкото и старателно да е направена, ако състоянието на косата е лошо, тя не може да го прикрие напълно. За да разберете дали добре се грижите за косаma си, прочетете отговорите на 10-те въпроса, които си задаваме най-често.

Още: Това са най-добрите начини за съхранение на мед

1. Вредно ли е всеки ден да ползваме гел и нужно ли е в този случай всеки ден да мием косата си?

Овлажняващият гел или гелът за поддържане на форма се състои от смола, блясък и други стабилизиращи вещества. Това средство се разнася с четката върху косата, но не напълно. Остатъците правят косата тежка и матова. Тя не бива да се мие всеки ден, а на всеки 2-3 дена с мек шампоан с подхранващи съставки.

2. Как може да се укрепи рядката коса?

Тя се предава по наследство и едва ли може да стане по-гъста. Но със сигурност косъмът може да се укрепи с маски с лечебна кал, които съдържат минерални вещества и билки. Профилактичните процедури с калций правят косъма по-здрав. Подобен ефект може да се постигне и със средства на базата на кератин, колаген и копринен протеин.

3. Може ли да се освежи „овехтялото" перманентно къдрене?

Да. Ако фризьорът подреже крайчетата на косата, къдриците ви отново ще станат пищни. Има и продукти – шампоани или маски, които тонизират буклите. Много ефективни са и „термо" процедурите с активни вещества.

4. Помагат ли шампоаните против пърхот?

За да се избегне появата на „постоянен“ пърхот, преди миене косата трябва да се изплаква със специални средства, които третират кожата на главата. Между отделните миенета на косата използвайте вода против пърхот. Ако имате хроничен пърхот, специалните шампоани трябва да се редуват с обикновени. Ако проблемът се окаже упорит, най-добре е да се обърнете към дерматолог.

5. Има ли безвредно перманентно къдрене?

За разлика от къдренето в отминалите времена перманентното къдрене сега е много по-щадящо, но все пак „обременява“. Перманентното къдрене трябва да се прави от опитен фризьор. След него косата непременно трябва да си почине и в продължение на две седмици не бива да се подлага на други въздействия. Трябва да се мие по-рядко и да не се ползва сешоар. Перманентното къдрене е неподходящо за рядката коса. То я прави чуплива и суха.

6. Какво рH е най-подходящо за кожата на главата?

Повечето шампоани имат стойност на рН между 4,6 (кисело) и 1,4 (неутрално). Тестовете показват, че всички те се понасят добре от кожата на главата.

7. Възможно ли е от перманентното къдрене боядисаната ми коса да стане пъстра?

Да. След няколко перманентни къдрения косата може да придобие неравномерна окраска.

8. Помагат ли средствата за растеж на косата или това са само празни обещания?

Понякога косата пада поради инфекциозна болест вследствие на стрес или след агресивно или неправилно третиране. Съществуват многобройни средства на химическа и растителна основа, които могат да помогнат в тези случаи. По-сложен е въпросът, когато става дума за нарушения на хормоналната система свързани с производството на мъжкия хормон тестостерон. Мъжете трябва да се консултират с дерматолог при първите симптоми, особено ако имат предразположение към оплешивяване.

9. Може ли да ползваме лак за коса вместо фиксираща пяна?

Може. Ако пяната е свършила, достатъчно е по крайчетата на косата да нанесете малко лак и да подсушите косата със сешоар. Лакът може да даде чудесен обем на меката коса при сушене с главата надолу.

Още: Тази напитка ви помага да изгаряте повече мазнини, ако я консумирате в определени часове

10. Кои четки са най-добри за косата?

За сушене със сешоар са подходящи метални четки, защото те се загряват от топлината и сушенето се ускорява. Разбира се, крайчетата на бодлите им трябва да бъдат закръглени. За мека, тънка коса е най-добре да се ползват дървени четки. При всички случаи се препоръчват четки от естествени материали.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес