Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Астрономи се надпреварват да ни съобщят първи за извънземните, тъй като „ние ги открихме“

14 октомври 2024, 15:08 часа • 1212 прочитания

Режисьорът на научни филми Саймън Холанд, който си сътрудничи с НАСА, твърди, че учените са успели да запишат доказателства за извънземен интелигентен живот с помощта на телескопи.

Програма за търсене на извънземни сигнали е открила „нечовешки интелект“ в нашата галактика, твърди режисьорът. Два съперничещи си екипа астрономи се надпреварват да потвърдят откриването на извънземна цивилизация в това, което потенциално може да бъде най-голямата сензация в историята на науката.

Става дума за странния радиосигнал BLC-1, открит от радиотелескопа в обсерваторията „Паркс“ (Австралия) още през 2019 г. През 2022 г. Breakthrough Listen публикува доклад, в който се казва, че сигналът е толкова слаб, че може да е радиосмущение. 

"Криптоземни" извънземни може да се крият тайно дълбоко под земята, твърдят учени

Смята се, че радиосигналът BLC-1 идва от района на най-близката звезда до Земята след Слънцето, Проксима Кентавър,  която се намира на 4,2 светлинни години от нашата планета.

Саймън Холанд, който е продуцирал документални филми за проекти, финансирани от НАСА, включително проект за откриване на застрашаващи Земята астероиди, казва, че две съперничещи групи астрономи се надпреварват да публикуват първите потвърдени доказателства за извънземна цивилизация. („Преподавах в голям британски университет и моят псевдоним е Професора“, представя себе си Саймън в своя YouTube канал „Наука за социалните медии“.)

Пред The Mirror Холанд казва: „Открихме нечовешки извънземен разум в нашата галактика и хората не знаят за това.“ Професора обяснява, че е получил вътрешна информация от Breakthrough Listen на Марк Зукърбег – частно финансирана инициатива, насочена към намиране на доказателства за цивилизации отвъд Земята.

Според Daily Mail и The Mirror новината може да дойде през следващия месец, за да съвпадне с изборите в САЩ. В последното си видео отпреди два дни обаче Холанд уточнява, че е разговарял с д-р Андрю Симиън, главен изследовател в Breakthrough Listen. Той му казал: „Все още слушаме и изучаваме BLC-1“. Данните сега показвали, че сигналът е „доплерово изместен“. Това вероятно означава, че източникът се върти, като планета.

Поради тази причина датата на потвърждение вероятно НЯМА да бъде след няколко седмици. Потвърждението ще дойде, след като сигналът бъде допълнително анализиран.

Тази година интервюирах д-р Андрю Симиън, главен изследовател в Breakthrough Listen. Той ми каза, „все още слушаме и изучаваме BLC1“,
Данните сега показват, че сигналът е „доплерово изместен“ по време на наблюдение от радиотелескопа с подвижна чиния, Parkes Australia. Това вероятно означава, че източникът се върти, като планета. Помагайки да се елиминира възможността, това е просто човешка радиосмущение.
Датата на потвърждение вероятно НЯМА да бъде след няколко седмици. Както се казва във вестниците. Потвърждението ще дойде, след като сигналът може да бъде допълнително анализиран.

„Те откриха доказателства за нечовешки технологичен подпис преди няколко години, използвайки телескопа „Паркс“ в Австралия“, казва Саймън. Такива необикновени твърдения изискват и невероятни доказателства и екипът – финансиран от милиардерите Марк Зукърбърг и Юри Милнър – се надпреварва да събере повече доказателства в подкрепа на своето потенциално променящо света откритие.

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Междувременно, казва Саймън, те рискуват да бъдат победени на финалната линия. „Това е извънредна новина, но китайците може да ги изпреварят с тяхната програма FAST [сферичен телескоп с апертура с петстотин метра]. Това е най-големият телескоп в света след Аресибо.“

Координатите на целевия обект, който е известен като BLC-1, се предполага, че са известни на китайците и двата екипа се състезават да станат първите, които ще направят изключително престижното съобщение. 

Пет потенциални кандидати за техносигнатура били идентифицирани от повторното изследване на програмата за сканиране на SETI „Seti at Home“, която използва комбинираните ресурси на компютрите в света, за да пресее масите от данни, генерирани от радиотелескопи. BLC-1, казва Саймън, се смята за най-обещаващия.

Какъвто и да се окаже източникът на BLC-1, подчертава Саймън, това не прилича на известен природен феномен. „Това е едноточков източник“, казва той, и не е просто шум.

„Сигналът, вместо да бъде гигантското бръмчене на всичко във Вселената, което чуваме през всички радиотелескопи, беше тесен електромагнитен спектър.“

Сигналът Wow!, който намекна за извънземни, всъщност може да е изключително рядко космическо събитие

Астрономите са се вълнували от потенциални „извънземни“ сигнали и преди – когато за първи път били открити пулсарите, те били каталогизирани като обекти „LGM“ или „малки зелени човечета“. И  сигналът „Wow!“ от 1977 г. никога не е бил окончателно идентифициран. Но Саймън вярва, че този път може да е истински.

Разбираемо е, че учените проявяват изключителна предпазливост, преди да направят епохалното съобщение, но Саймън вярва, че то може да дойде – или от Breakthrough Listen в Оксфорд, или от китайския екип.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес