Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цената на кравето масло в Европа е рекордно висока

14 октомври 2024, 15:02 часа • 424 прочитания

Цената на кравето масло се увеличи рязко през последните месеци, търгувайки се на рекордно високи нива в цяла Европа. Това е лоша новина за пекарите и производителите на сладкиши, докато се подготвят за коледните празненства, а вече са изправени пред високи цени на шоколада и захарта, пише Ройтерс.

Още: Най-голям ръст от 18 месеца: Цените на храните пак тръгнаха рязко нагоре

Силното търсене на масло, ограничените запаси и предпочитанията на млекопреработвателите да използват повече мляко за най-печелившите продукти, като например сиренето, са довели до скока, посочват анализатори.

Ръст на цената от 83%

Маслото, произведено в Европа, се търгуваше на световните пазари при рекордните 8706 долара за метричен тон към 29 септември, което е ръст от 83 на сто на годишна база, показват последните официални данни на Европейската комисия.

Докато големите хранителни компании са осигурили голяма част от доставките си на масло, преди да започне производството на сладкишите за Коледа, въздействието върху малките производители се очаква да бъде голямо, тъй като покачването на цените е неизбежно, заяви Пол Боавен, директор на френската Федерация на предприемачите в хлебопроизводството и сладкарството.

Световното производство на мляко се възстанови леко през 2024 г., но остана ограничено в сравнение с нарастващото търсене, което накара производителите да предпочетат разпределянето на млякото към по-конкурентните продукти като сирене, вместо масло, заяви Майкъл Харви, старши анализатор на динамиката на пазара на млечни продукти в нидерландската финансова група "Рабобанк".

Производството на мляко в ЕС е нараснало с 0,7 на сто в периода януари 2023 г.-юли 2024 г., показват последните данни за ЕС. През същия период производството на масло е спаднало с 1,6 на сто, при запаси на исторически ниски нива, докато производството на сирене е нараснало с 3,2 на сто.

Още: Учени: Най-добрите заместители на маслото са тези

Цените на маслото в Европа се повишиха, подхранени и от опасения за по-нататъшен спад в предлагането, поради разпространението на болести сред кравите в Западна Европа, като например син език и епизоотична хеморагична болест, подчертават анализатори.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес