Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кървави удари: "Хизбула" атакува, Израел бомбардира училище в Газа (ВИДЕО)

14 октомври 2024, 06:10 часа • 1002 прочитания

Шиитската терористична групировка "Хизбула" нанесе удар с дронове в Северен Израел, при който бяха ранени 60 души и загинаха 4 израелски войници, като още 7 са сериозно ранени.

Атаката стана срещу израелска военна база, в Бинямина, на около 70 километра от границата с Ливан. Шиитската терористична групировка обяви това за отговор след израелска атака от 10 октомври, когато бяха убити 22 души. Тя добави, че цел на атаката е била Голанската бригада и че с "рояк дронове" е пробила израелската ПВО, предаде CNN. Американската телевизия добавя, че при атаката изглежда не е имало въздушна тревога, което повдига въпросът за противовъздушната отбрана.

От 16 септември насам в Ливан са загинали 1500 души и над 8000 са ранени, съобщава ливанското здравно министерство.

Напрежението се повиши отново вчера, след като израелският премиер Бенямин Нетаняху призова мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан да се изтеглят от района след няколко случая, при които след операции на израелската операция петима членове на Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL) бяха ранени. 40-те държави, чиито войници служат като мироопазващи сили на ООН в Ливан, излязоха с изявление в на 13 октомври, в което "категорично осъждат" тези атаки.

В същото време израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че Израел няма да позволи на "Хизбула" да се върне в граничните села в Южен Ливан, след като израелските войски напуснат района.

Още: Израелски танкове са нахлули при миротворците на ООН

В сухопътната операция на Израел в Газа са убити над 42 000 палестинци

Най-малко 20 души, включително деца, са загинали при удари на Израел по училище, превърнато в убежище, в централната част на Ивицата Газа, предаде БТА.

При удара снощи са загинали и две жени в Нусейрат. В училището са били подслонени някои от многобройните палестинци, разселени от продължаващата вече повече от година война в Газа. Телата са били откарани в болница "Ал Ауда" в Нусейрат и в болница "Мъчениците от Ал Акса" в Дейр ал Балах.

Според здравното министерство в Газа при бомбардировките и сухопътната операция на Израел в Газа са убити над 42 000 палестинци. В данните на министерството не се прави разграничение между бойци и мирни жители.

Вчера вечерта палестинската информационна агенция УАФА съобщи, цитирана от Ройтерс, че при израелски въздушен удар в ивицата Газа са били убити пет деца.

Още: Нетаняху иска изтегляне на миротворците на ООН от Ливан: Отказът ги прави заложници (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес