Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо трябва да ядете повече яйца

14 октомври 2024, 13:00 часа

Ако красотата е в простотата, трудно може да се намери нещо по-прекрасно от добре изпържено яйце. Яйцата са бързи и лесни за приготвяне. Въпреки че понякога са подценявани, те всъщност са много полезни.

Яйцата са пълни с витамини и минерали

Те са чудесен източник на витамин D, фолиева киселина, витамин В2, селен, витамин А, витамин Е, витамин В12 и желязо.

Още: Твърдо сварени или рохки - кои яйца са по-полезни

Хранителен холестерол ≠ по-висок холестерол

Яйцата наистина съдържат холестерол в жълтъка (едно голямо яйце съдържа около 186 mg холестерол), но яйцата - и холестеролът в храната като цяло - вече не се считат за виновник за повечето хора. Последните научни изследвания не потвърждават връзката между холестерола в храната и риска от сърдечносъдови инциденти.

Съдържат много протеини

Яйцата съдържат едни от най-качествените протеини, които можем да ядем. Една от причините за това е, че яйченият протеин е признат за високо усвоим и отличен източник на незаменими аминокиселини.

Още: По колко яйца трябва да ядете на ден, за да се предпазите от деменция

Една от тези важни незаменими аминокиселини е левцинът, който е ключов участник в метаболитните функции, включително регулирането на кръвната захар, синтеза на протеини и възстановяването на тъканите. Яйцата съдържат около 1,09 грама левцин на 100-грамова порция, което ги прави лесен източник на този жизненоважен протеинов градивен елемент.

Дешифриране на кодовете върху яйца

Безклетъчни, органични, от свободно отглеждане - всички тези термини означават различни неща и имат различни цени. Трябва да бъдем предпазливи, когато предполагаме, че определени етикети или сертификати са по-добри от хранителна гледна точка или от гледна точка на околната среда. Тези етикети могат да бъдат подвеждащи или да разказват непълна история за това откъде идва тази храна.

Въпреки че разпоредбите за биологично производство предвиждат, че кокошките, отглеждани за производство на яйца, трябва да се хранят с биологични храни без пестициди и да имат подходящи условия на отглеждане, които да им осигуряват подслон и място за движение, терминът „подходящи“ до голяма степен подлежи на тълкуване. 

Още: За кои хора са много полезни пъдпъдъчите яйца

Подкрепата на местни производители на яйца със сигурност е смислено усилие. Също така е добре да помните, че хранителните предимства на яйцата остават непроменени, независимо от цената.

Креативни начини да се насладите на яйцата

Тъй като яйцата са многофункционални и достъпни за бюджета, е лесно да ги добавите към диетата си. Наслаждавайте се на тях за закуска, но яйцата са чудесни по всяко време, благодарение на адаптивния си вкус и текстурата, която можете да изберете. 

Търсите по-конкретни идеи за рецепти? Опитайте тези здравословни варианти с яйца:

1. Средиземноморска салата с яйца

Варени яйца и авокадо обединяват сили с краставица и домат за това изключително здравословно хапване. Червеният лук и пиперът придават допълнителен вкус, а за още по-разточителен обяд можете да натрошите фета или да добавите парченца прясна моцарела.

2. Запечена зеленчукова фритата

Фритатата е чудесен начин да оползотворите всички зеленчуци, които се намират в хладилника, заедно с парченца сирене, билки и всякакви подправки, които имате в килера. Тази рецепта предлага пет конкретни варианта, но след като сте установили основите на фритатата - разбити яйца с малко мляко по избор - можете да включите подправки, билки и зеленчуци по ваш избор. Това е евтино и вкусно ястие, което не изисква много усилия и е много питателно.

3. Шакшука

Чудесно питателно ястие от домати, подправки и яйца - шакшука блести на масата за късна закуска или като перфектно допълнение към здравословната ви вечеря. Насладете се на нея с хрупкав хляб, който да попие соса и течните жълтъци.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес