Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десертът, който укрепва костите и сърцето, е готов за по-малко от минута

14 октомври 2024, 14:00 часа

Излишната обикновена захар пречи на усвояването на калция, което води до чупливост на костите. Има обаче десерти, които не само не вредят, но и укрепват организма ви. Ето една от рецептите за здравословни сладкиши.

Обикновено понятията „сладко“ и „здравословно“ рядко се комбинират. А когато става въпрос за здравословни десерти, веднага се появяват сложни рецепти с непознати съставки.

Но това сладко изисква само два продукта, които могат да бъдат намерени във всеки магазин. Казваме ви как да приготвите сусамова халва.

Още: Тиква с мляко – десертът, който впечатли малки и големи

От всички храни сусамът е най-богат на калций. Затова, когато го ядем, определено укрепваме тялото.

За справка:100 г необелени сусамови семена съдържат средно 962 мг калций. В същото време, дневната нужда от калций за възрастен е 800-1200 мг.

Ето една проста рецепта за сусамов десерт: „Сусамът се изсипва в електрическа мелница и се смила. Смесете натрошени сусамови семена с лъжица мед. Така получавате здравословна сусамова халва.

Но не само за костите са полезни от сусамовите семена. Ето още четири причини, заради които трябва да добавите този продукт към вашата диета.

Още: Много вкусен тиквеник от тефтера на баба

 

Намалява нивата на холестерола и укрепва кръвоносните съдове

Сусамовото масло е богат източник на здравословни ненаситени мастни киселини, включително линолова и олеинова киселини.

Линоловата киселина участва в метаболизма на холестерола, намалявайки концентрацията му в кръвта. В допълнение, той укрепва кръвоносните съдове, засягайки растежа на съдовите епителни клетки. Олеиновата киселина помага на черния дроб, намалява лошия холестерол, защитава мозъчните клетки и укрепва имунната система.

Още: Лекар: Този десерт подобрява здравето на червата и е полезен за мозъка

 

Намалява кръвното налягане и риска от инсулт

Сусамът съдържа вещество, наречено сезамин, за което е доказано, че понижава кръвното налягане. Освен това, повлиява окислителните процеси и склонността към тромбоза.

Употребата на сезамин може да бъде полезна за превенция на хипертония и инсулт, се казва в изследване на японски учени.

 

Попълва протеиновия дефицит

От 100 г сусам можете да получите 18 г пълноценен и лесно усвоим протеин. Проучване показа, че усвояемостта на сусамовия протеинов изолат е 89,57%. Между другото, в азиатските страни се смята, че черният сусам е по-здравословен от белия, дори съдържа повече протеин.

 

Източник на желязо и други полезни минерали

Сусамът съдържа 14,6 mg желязо на 100 g при дневна нужда от 10-30 mg. Този продукт е богат на магнезий, фосфор, селен и цинк. Освен това, сусамът съдържа високо съдържание на витамини А, Е и група В.

 

Странични ефекти

·       Колкото и да са полезни сусамовите семена, ако се консумират в излишък, те могат да бъдат и вредни.

·       Наддаване на тегло. Сусамът е много калоричен продукт поради високото си съдържание на здравословни мазнини. В 100 g има 565 kcal. Следователно, прекомерната консумация на сусамово семе може да доведе до излишни килограми.

·       Хипотония. Сусамовите семена са полезни за пациенти с хипертония, но ако имате ниско кръвно налягане, не трябва да се увличате по този продукт.

·       Проблеми с бъбреците. Сусамът съдържа оксалова киселина, чийто излишък води до образуването на камъни в бъбреците.

·       Риск от кървене. Омега-3 мастните киселини, на които сусамът е богат, могат да забавят способността на тромбоцитите да се слепват, увеличавайки риска от кървене, ако се консумират в излишък.

 

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес