Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без изображения на живи същества: Талибаните с безумна забрана за медиите в Афганистан

14 октомври 2024, 14:47 часа • 710 прочитания

Талибанското правителство на Афганистан обеща да забрани на медиите да публикуват изображения на живи същества. Новината съобщи френският уважаван всекидневник Le Monde.

Подобни изображения били против ислямския закон

„Законът важи в целия Афганистан и ще се прилага постепенно“, каза Сайфул Ислам Хайбер, говорител на Министерството за насърчаване на добродетелта, пред АФП, като твърди, че образите на живот същества са били против ислямския закон.

Припомняме, че през лятото талибанските власти обнародваха закон от тридесет и пет члена за „насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока“ сред населението, в съответствие с шариата (ислямския закон), наложен от тях след завръщането им на власт в Афганистан през 2021 г. ОЩЕ: Закон за "добродетелите" в Афганистан: "Жените да мълчат, мъжете да носят дълга брада"

Все още няма арестувани журналисти

От правителството съобкщиха, че журналистите в няколко провинции са били предупредени за постепенното прилагане на тази мярка.

Журналисти в Кандахар коментираха пред АФП обаче, че не са получили изявление от министерството и че за момента не са били арестувани от полицията за морал за правене на снимки или видеоклипове. ОЩЕ: Талибаните преустановиха ваксините срещу детски паралич в Афганистан

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес