Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поредна руска ракетна атака по Одеса - има жертва, ранени и повредени кораби

14 октомври 2024, 15:16 часа • 778 прочитания

Русия атакува пристанищната инфраструктура на южния украински град Одеса с балистична ракета на 14 октомври, при което загина поне един човек, а най-малко осем бяха ранени, съобщи областният управител Олег Кипер.

Още: Жертви и ранени след поредна руска атака по цивилното население на Одеса (СНИМКИ)

Повредени кораби

При нападението са повредени два граждански кораба - "NS Moon", плаващ под флага на Белиз, и "Optima", плаващ под флага на Палау, разкри Кипер. Точно преди седмица "Optima" вече беше повреден отново от руски балистичен обстрел.

През последните дни Русия засили атаките си срещу пристанищната инфраструктура в Одеска област, като повреди няколко граждански кораба: Загинали и ранени при ракетна атака в Одеска област, Русия отново удари цивилен кораб.

„Целта на тези атаки е да се намали нашият износен потенциал“, заяви миналата седмица министърът на развитието на общините, териториите и инфраструктурата Олексий Кулеба, цитиран от Kyiv Independent. „Това е умишлен опит да се провокира продоволствена криза в онези части на света, които са пряко зависими от украинските доставки на зърно".

Снимка: ДСНС Украйна

Според Кулеба при днешната ракетна атака в Одеса са били повредени още склад за зърно, товарни кранове и машини. Пострадалите са украински пристанищни служители. Олех Кипер заяви, че двама от тях са в тежко състояние в болница.

През последните три месеца Русия е извършила близо 60 подобни атаки, като е повредила или унищожила близо 300 пристанищни инфраструктурни съоръжения и 22 граждански плавателни съда, заяви Кулеба на 10 октомври. В резултат на тези удари са загинали или са били ранени над 80 цивилни граждани.

Още: Русия отново атакува Одеса с балистични ракети

Новият маршрут на украинските кораби

Миналата година Киев създаде нов маршрут за износ в Черно море, след като Русия едностранно прекрати т.нар. зърнена сделка, осъществена с посредничеството на Турция и ООН. Първоначално предвиден като хуманитарен коридор, който да позволи отплаването на корабите, заседнали там от началото на пълномащабната война, оттогава той се превърна в пълноценен търговски маршрут.

Още: Руска атака по Одеса, Полтава и Херсон - уцелен е медицински център (ВИДЕО и СНИМКИ)

Пътувайки по него, украинските кораби редовно са изложени на риск да бъдат атакувани от Русия. От началото на войната по търговския маршрут се носят и мини, което създава допълнителни рискове за морския транспорт: България, Турция и Румъния започнаха да разминират Черно море.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес