Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бойко Найденов: Огънят унищожава всичко, невинаги може да се намери виновен

26 юли 2024, 09:08 часа • 914 прочитания

Огънят унищожава всичко, невинаги може да се намери виновен.  Да се достигне до причината за този взрив край Елин Пелин, това е целта на всяко едно разследване. Дали то ще бъде успешно или не, времето ще покаже. Това каза бившият шеф на НСлС и бивш заместник-главен прокурор Бойко Найденов след взривовете в склад за фойерверки край Елин Пелин.

ОЩЕ: Експерт не изключва умишлено използване на пиротехнически средства да са довели до взрива в склада

Той заяви, че не е вярно, че в другите разследвания не са установили причините. "Винаги или почти винаги сме установявали какви са причините - и на Петолъчката, и в Бобов дол. Но да кажем, че ако едно разследване не се проведе пълно и по една или друга причина не се търсят причините, няма да се намери виновник", добави той.

По думите му, за да има виновен, трябва да се установи причинно-следствената връзка между поведението на даден човек и настъпилия взрив. "Невинаги това може да се установи по безспорен и категоричен начин, за да го приеме за виновен и да може да му се наложи наказание. Това са две различни неща", каза Найденов.

Найденов предложи да се завишат изискванията към търговците и собствениците на складове за пиротехника. По думите му такива складове трябва да са далеч от големи градове. Според него не трябва да се изключва и версията за умишлен палеж.

 

 

 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес