Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради критики към нападението срещу Израел: Иран привика европейски посланици

03 октомври 2024, 20:12 часа • 1413 прочитания

Иран привика посланиците на Германия и Австрия, след като правителствата им упрекнаха Ислямската република за ракетното нападение срещу Израел, съобщават държавните медии.

Според официалната информационна агенция ИРНА този ход е в отговор на „неприемливите мерки“, предприети от Германия и Австрия при призоваването на пратеници на Иран във връзка с нападението му, пише БГНЕС.

В изявление на иранското външно министерство се казва, че нападението е било „легитимен, отговорен и ефективен отговор за наказване на ционисткия режим агресор (Израел)“.

Във вторник вечерта Ислямската република изстреля около 200 ракети по Израел във втората си директна атака срещу заклетия си враг след ракетна атака и атака с дрон през април.

Още: Иран се учи: Ракетната атака по Израел сега е била по-ефективна от априлската (ВИДЕО)

Иранските революционни гвардейци заявиха, че атаката е в отмъщение за убийството миналия месец на ръководителя на Хизбула Хасан Насрала заедно с командира на силите „Кудс“ на Техеран Абас Нилфорушан, както и на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания, който беше убит през юли в Техеран.

Нападението предизвика международни критики към Ислямската република.

Говорителят на външното министерство Есмаил Багаи осъди това, което той нарече „продължаващ пристрастен и безотговорен подход“ на групата Г-7, след като тя разкритикува нападението срещу Израел.

Той също така осъди призива на групата за допълнителни санкции срещу Техеран, като заяви, че нападението е било „необходим отговор“ на „агресивните действия“ на Израел.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес