Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: В Европа депутатите нямат нито един, у нас се радват на два имунитета

03 октомври 2024, 21:04 часа • 910 прочитания

Снемат имунитета на като кандидат-депутат. За решението гласуваха 13 от членовете на ЦИК. Джейхан Ибрямов е и действащ депутат в 50-ото Народно събрание. По информация на bTV и Народното събрание ще свали имунитета му в качество на народен представител.

Депутат, който е и кандидат, има не един, а два имунитета - и в двете си качества. Трябва да се прави разлика между задържане и сваляне на имунитет. По принцип се иска разрешение за задържането на депутат, но - има изключение, ако е заварен на местопрестъплението и извършва тежко престъпление, за което се предвижда над 5 години лишаване от свобода. За да се стигне до следваща стъпка - сваляне на имунитет, решение така или иначе трябва да има - и на ЦИК, и на парламента. Въпросът е какво ще стане, ако решенията на двете институции са противоположни?

Още: Повдигат обвинения на Джейхан Ибрямов, задържането му е удължено до 72 часа

След промените в Kонституцията, депутатите, които пак са кандидати се сдобиват с два имунитета. „В единия случай в качеството си на народен представител той има депутатски имунитет, а като кандидат има наказателна неприкосновеност“, посочи пред bTV проф. Пламена Пенова.

„В Европа депутатите не се радват на нито един, у нас се радват на два имунитета“, коментира проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право. Тези два имунитета се свалят или с решение на Народното събрание, или на председателя на парламента, ако то не заседава.

Още: След гласуване в ЦИК: Окончателно снеха имунитета на Джейхан Ибрямов

Или с решение на ЦИК в случая на кандидатите. Има един единствен случай, когато предварително разрешение за арест не се иска. „Има едно изключение в конституцията, когато не се иска разрешение от парламента за задържането. Това е заварено тежко престъпление“, казва проф. Пламена Пенова.

Когато бъдат хванати на местопрестъплението и е започнато, но не е довършено престъплението, могат да бъдат задържани незабавно“, коментира проф. Пламен Киров. Това обаче важи за задържането. За продължаването на наказателна процедура решение на двата органа - Парламент и ЦИК, е необходимо. „Парламентът ще трябва да се произнесе по продължаване на задържането и възбуждане на наказателно преследване“, посочва проф. Пламена Пенева. „Тъй или иначе председателите на НС и ЦИК трябва да се произнесат. Въпросът е, ако те се произнесат в различен смисъл“, казва проф. Пламена Пенева.

Още: Извънреден председателски съвет в парламента след ареста на Джейхан Ибрямов

И становището на ЦИК. Получили са само уведомление от прокуратурата, че е задържан кандидат за народен представител при тежко престъпление. В такива случаи не се изисква предварително разрешенеи от ЦИК. За това искане има време - до изтичане на 24 часа от задържането. След това ще се наложи решение на ЦИК. Практиката до момента е да се дава разрешение, казаха от комисията.

Народното събрание е свикало председателски съвет, на който също е изчетено уведомлението от прокуратурата. Как ще реагират двете институции ще се разбере още тази вечер.

Още: Сарафов прескача ЦИК: Депутатският имунитет не пазел Джейхан Ибрямов (СНИМКИ)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес